Maatschappelijke positie bepaalt hoe je eruitziet

© Reuters

Wie lager op de sociale ladder staat, is dikker, kleiner en vindt zichzelf lelijker.

Je positie op de sociale ladder bepaalt hoe groot en dik je bent, maar ook hoe mooi je jezelf vindt. Dat besluit socioloog Dieter Vandebroeck van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in zijn doctoraat.

Wie gezond eet en af en toe aan sport doet, ziet er beter uit en zal zich ook beter voelen. “Zo simpel is het helemaal niet”, zegt Vandebroeck. “Het idee dat iedereen ongeacht zijn maatschappelijke positie een soort schoonheidsideaal kan bereiken, is fout.

Vicieuze cirkel

Wie lager op de sociale ladder staat, is dikker, kleiner en vindt zichzelf lelijker. De zwakste sociale groepen worden disproportioneel getroffen door zwaarlijvigheid, krijgen daardoor af te rekenen met steeds meer maatschappelijke vooroordelen, sluiten zichzelf steeds vaker uit de publieke ruimte en belanden zo in een vicieuze cirkel.”

De VUB-socioloog onderzocht het lichaamsbeeld en de lichaamskenmerken van Vlamingen. Dat deed hij op basis van eigen onderzoek en acht verschillende bevolkingsenquêtes die tussen 2003 en 2010 in Vlaanderen en België zijn afgenomen. Vlaamse mannen en vrouwen zonder middelbaar diploma zijn dikker en kleiner dan hun soortgenoten die naar de universiteit zijn geweest.

Lager zelfbeeld

Laaggeschoolden vinden zichzelf systematisch minder aantrekkelijk dan de hoogst opgeleide groep. De kloof tussen het zelfbeeld en het schoonheidsideaal stijgt, naarmate iemand lager op de sociale ladder staat. “De oorzaken zijn divers”, zegt Vandebroeck. “Bij lagere sociale klassen is het lichaam veel vaker een instrument dat moet presteren. Eten moet om die reden vooral calorierijk zijn. Daarnaast is voeding voor hen vaak een primaire vorm van luxe.”

Een ander element dat de ongezonde levensstijl van laaggeschoolden bestendigt, is de tijdsperceptie. “Gezondheid is iets abstract. Je doet iets vandaag, om daar binnen twintig of dertig jaar voordeel uit te halen. Dat langetermijnperspectief is voor die zwakkere sociale categorie problematisch.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content