Maankrater met ijs toekomstige Maanbasis?

© NASA

NASA vindt op de maan een diepe krater die bedekt is met een laag ijs.

Volgens waarnemingen van de Amerikaanse sonde Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) kan de bodem van de Schackleton-krater op de zuidelijke pool van de Maan tot 22 procent ijs omvatten, zo staat in het wetenschappelijke vakblad Nature.

22 procent klinkt misschien veel maar in liters is dat slechts 378 en dat in een 3 km diepe en 20 km brede krater. Niet voldoende dus voor menselijke exploratie. Maar toekomstige Maankolonisten hoeven nog niet te wanhopen. Volgens de wetenschappers zit er misschien ook water onder het Maanoppervlak.

Permanente kolonie op de Maan

Hoe meer water er op de Maan te vinden is, hoe toegankelijker onze natuurlijke satelliet wordt als de mens er ooit een permanente kolonie wil oprichten. Een plaatselijke waterbron zou dan het dure transport van water van de Aarde overbodig maken.

Een team van de NASA en wetenschappers van universiteiten maakte gebruik van de laser-hoogtemeter van de LRO. De laser heeft het donkere inwendige van de krater als het ware aangelicht, zodat helderheidsverschillen in het bodemoppervlak in kaart konden worden gebracht.

Daarbij is vastgesteld dat de bodem van Shackleton helderder is dan die van naburige kraters. Dat kan erop wijzen dat zich hier een kleine hoeveelheid ijs bevindt. Maar de wanden van de krater blijken nóg helderder te zijn dan de bodem, terwijl deze af en toe wél door de Zon worden opgewarmd en dus geen ijs zouden mogen bevatten.

Maanbevingen

Een verklaring kan zijn dat er langs de wanden van de krater af en toe lawines plaatsvinden, bijvoorbeeld ten gevolge van ‘Maanbevingen’. Daardoor zou de verweerde, iets donkerder geworden bovenlaag omlaag kunnen schuiven en de verse, helderdere onderlaag bloot komen te liggen.

Dit scenario kan de aanwezigheid van bevroren water op de bodem van Shackleton evenwel niet uitsluiten.

In ieder geval leerde de NRO dat de krater, genoemd naar de Antarctica-onderzoeker Ernest Shackleton, zeer goed geconserveerd is sinds hij meer dan drie miljard jaar geleden is ontstaan. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content