Onze natuurlijke satelliet maakt in iets minder dan een maand een omloop om de Aarde. Wij zien de Maan tussen de sterren door bewegen. Het hemellichaam staat daarbij geregeld dicht in de buurt van heldere sterren en planeten.

Dit weekeinde is er een extra mooie samenstand: de planeten Venus en Jupiter zijn nu beide te zien als opvallend heldere sterren aan de avondhemel. Zaterdag staat de smalle maansikkel dicht bij Venus. De twee dagen daarna staat de Maan in de buurt van Jupiter.

Ook ISS te zien Als de weergoden meewerken, zijn ook passages van het Internationaal Ruimtestation ISS te zien. Zaterdag is dat om 18.55 en 20.30 uur, en zondag om 19.34 en 21.09 uur.

De kolos doemt telkens uit westelijke windrichtingen op, om iets minder dan een minuut tot vier minuten zichtbaar te zijn. De beste mogelijkheid is de eerste passage zaterdag, want die duurt vier minuten en de spacemeccano komt dan met een hoek van 85 graden ten opzichte van de horizon bijna zenitaal boven.

Het ISS is van een verkeersvliegtuig te onderscheiden door zijn grootte en het ontbreken van flikkerlichten. Wie goed kijkt, ziet ook de reusachtige zonnepanelen. (Belga/TE)