Maagbacteriën in het vizier

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De helft van alle mensen is opgezadeld met bacteriën in de maag. Soms veroorzaken die problemen, van maagzweren tot kanker. Wetenschappers zoeken nu efficiëntere manieren om die te bestrijden.

Vandaag worden die bacteriën behandeld met antibiotica, maar die vallen ook nuttige bacteriën in ons spijsverteringsstelsel aan. Om zulke neveneffecten te vermijden, proberen onderzoekers de maagbacterie beter in het vizier te krijgen. Microbioloog Han Remaut van de Brusselse tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie is een van hen. In Nature Microbiology melden hij en zijn collega’s dat ze in de maagwand een nieuw ankerpunt gevonden hebben waaraan maagbacteriën zich hechten. Die ankers zijn veel sterker dan wat de bacteriën in gewone omstandigheden gebruiken. Het lijkt er zelfs op dat de bacteriën de beschikbaarheid van de ankers zélf stimuleren. Volgens de wetenschappers is er een link tussen de aanwezigheid van zulke ankers en het risico dat maagbacteriën tot gezondheidsproblemen leiden. Ze onderzoeken nu of het nuttig kan zijn om de ankers aan te pakken, en op die manier de maagbacterie te bestrijden. In het vakblad Cell Host & Microbe beschreven Remaut en co. al een vergelijkbaar onderzoek naar een bacterie die blaasontstekingen veroorzaakt. In een gevorderde fase van de ontsteking hecht die zich, zo bleek, op een andere manier – met piepkleine haartjes – vast aan blaascellen dan in het begin.

Bacteriën veroorzaken problemen door zich aan cellen in de maag of de blaas te hechten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content