Onderzoekers creëerden in opdracht van Sony gebruikten Flow Machines. Het systeem genereert popsongs op basis van zo'n 13.000 partituren in allerlei genres. Om een nummer te schrijven, kies je een stijl of een artiest die vertegenwoordigd is in die database. Flow Machines genereert vervolgens een partituur.

De eerste twee resultaten van Flow Machines zijn Daddy's Car, gebaseerd op het werk van The Beatles, en Mr. Shadow, dat doet denken aan muzikanten als Cole Porter en Duke Ellington.

Het systeem volstaat wel niet helemaal om een liedje af te werken. Artificiële intelligentie genereert namelijk enkel een partituur. Specifieke klanken eraan koppelen, een tekst schrijven en het nummer afmixen moet allemaal nog gebeuren door een menselijke componist.

Inmiddels toert Flow Machines langs muziek- en technologieconferenties. Het systeem heeft de primeur voor de popmuziek, maar niet voor muziek in het algemeen. Eerder waren er al voorbeelden bekend van programma's die klassieke muziek creëerden. De bekendste 'componisten' zijn Emmy en Emily Howell, twee bots gebouwd door de Amerikaan David Cope. (JVL)

Onderzoekers creëerden in opdracht van Sony gebruikten Flow Machines. Het systeem genereert popsongs op basis van zo'n 13.000 partituren in allerlei genres. Om een nummer te schrijven, kies je een stijl of een artiest die vertegenwoordigd is in die database. Flow Machines genereert vervolgens een partituur.De eerste twee resultaten van Flow Machines zijn Daddy's Car, gebaseerd op het werk van The Beatles, en Mr. Shadow, dat doet denken aan muzikanten als Cole Porter en Duke Ellington.Het systeem volstaat wel niet helemaal om een liedje af te werken. Artificiële intelligentie genereert namelijk enkel een partituur. Specifieke klanken eraan koppelen, een tekst schrijven en het nummer afmixen moet allemaal nog gebeuren door een menselijke componist.Inmiddels toert Flow Machines langs muziek- en technologieconferenties. Het systeem heeft de primeur voor de popmuziek, maar niet voor muziek in het algemeen. Eerder waren er al voorbeelden bekend van programma's die klassieke muziek creëerden. De bekendste 'componisten' zijn Emmy en Emily Howell, twee bots gebouwd door de Amerikaan David Cope. (JVL)