Luguber leesvoer: eeuwenoud boek gebonden in menselijke huid

© YouTube

Een negentiende-eeuws Frans boek dat deel uitmaakt van de collectie van de bibliotheek van de universiteit van Harvard, is gebonden in menselijke huid.

Het gaat om een exemplaar van “Des destinées de l’âme” van de Franse schrijver Arsène Houssaye, waarin hij beschouwingen neerpende over het hiernamaals en de menselijke ziel. De universiteit onderzocht de kaft nadat in het boek een nota was ontdekt van de auteur, die stelde dat het boek gebonden was in menselijke huid, afkomstig van het niet opgeëiste lichaam van een psychiatrische patiënte die was gestorven na een beroerte.

“Dit boek is gebonden in perkament van menselijke huid, waarop geen versiering werd gedrukt om haar elegantie te bewaren”, zo staat in de nota van Houssaye. “Als je goed kijkt, kan je gemakkelijk de poriën van de huid onderscheiden. Een boek over de menselijke ziel verdiende een menselijke cover.”

Niet ongewoon in 19e eeuw

De conservatoren van Harvard zijn “99 procent zeker dat de binding van menselijke origine is”, zo staat op de weblog. Eerst werd uitgesloten dat de kaft was vervaardigd van de huid van schapen of geiten, maar eerder van menselijke huid of de huid van primaten. Na andere tests kon worden geconcludeerd dat het om menselijke huid gaat. “De analytische gegevens, samen met de herkomst van ‘Des destinées de l’âme’, maken het erg onwaarschijnlijk dat het om een andere dan een menselijke bron zou gaan”, klinkt het.

Hoewel het het enige boek is bij Harvard waarvan vaststaat dat het gebonden is in menselijke huid, was die praktijk niet zo ongewoon in de negentiende eeuw, zo staat nog op de weblog van de bibliotheek. “Er zijn meerdere beschrijvingen van gevallen waarbij de lichamen van geëxecuteerde criminelen werden gedoneerd aan de wetenschap, en hun huiden aan looier en boekbinders.” (Belga/TE)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content