Levensgevaarlijk pokkenvirus uit jaren 50 gevonden bij verhuis

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Bij een verhuis van een laboratorium in Bethesda in de Amerikaanse staat Maryland hebben wetenschappers een reeks proefbuisjes met een van de dodelijkste virussen die de mensheid ooit heeft gekend teruggevonden, zo meldt het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC).

De proefbuisjes met het pokkenvirus, die lijken te dateren uit de jaren 50, zijn ‘onmiddellijk verzegeld’ en met een overheidsvliegtuig naar een laboratorium van het CDC overgebracht, die op 1 juli de melding van de vondst kreeg.

Het CDC gaat nu onderzoeken of het virus levensvatbaar is of in staat is om zich voort te planten en zich te verspreiden. Na de tests, die zo’n twee weken kunnen duren, zullen de stalen worden vernietigd.

Het pokkenvirus heeft in de 20e eeuw zo’n 500 miljoen mensen het leven gekost en richtte minstens 3.000 jaar lang een grote ravage aan tot het officieel in 1980 werd uitgeroeid dankzij een vaccinatieprogramma.

Terroristische aanslag

Toch heerst er nog steeds een grote bezorgdheid dat de pokken kunnen gebruikt worden bij een terroristische aanslag. In de wereld zijn nog slechts twee zwaar beveiligde opslagplaatsen voor het pokkenvirus: een in het CDC in Atlanta en een in het Russische Novosibirsk.

De vraag stelt zich of we een dergelijk virus nog wel moeten blijven bewaren en of we het niet beter definitief van de aarde zouden laten verdwijnen. Sommige wetenschappers willen het virus behouden voor verder onderzoek. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schoof onlangs een beslissing daaromtrent op de lange baan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content