Een lege blaas is niet goed voor het nemen van belangrijke beslissingen. Dat stellen sociaal psycholoog Luk Warlop van de K.U.Leuven en enkele collega's in het vakblad Psychological Science.

De conclusie volgde uit experimenten waarin een deel van de proefpersonen vijf glazen water te drinken kreeg, en een ander deel vijf slokjes. Drie kwartier later moesten ze een aantal gesimuleerde beslissingen nemen. De mensen die het meeste water gedronken hadden, namen gemakkelijker een beslissing waardoor ze op termijn een grote financiële beloning zouden krijgen. Ze waren ook sneller - maar niet accurater - in praktische intellectuele proefjes.

De biologische aard van de link tussen het waterverbruik en de beslissingsbereidheid is niet duidelijk, maar het effect zou wel zo sterk zijn dat de auteurs zaken die regelmatig te maken krijgen met impulsief beslissende consumenten, aanraden gratis drank ter beschikking te stellen. (DD)

Een lege blaas is niet goed voor het nemen van belangrijke beslissingen. Dat stellen sociaal psycholoog Luk Warlop van de K.U.Leuven en enkele collega's in het vakblad Psychological Science. De conclusie volgde uit experimenten waarin een deel van de proefpersonen vijf glazen water te drinken kreeg, en een ander deel vijf slokjes. Drie kwartier later moesten ze een aantal gesimuleerde beslissingen nemen. De mensen die het meeste water gedronken hadden, namen gemakkelijker een beslissing waardoor ze op termijn een grote financiële beloning zouden krijgen. Ze waren ook sneller - maar niet accurater - in praktische intellectuele proefjes. De biologische aard van de link tussen het waterverbruik en de beslissingsbereidheid is niet duidelijk, maar het effect zou wel zo sterk zijn dat de auteurs zaken die regelmatig te maken krijgen met impulsief beslissende consumenten, aanraden gratis drank ter beschikking te stellen. (DD)