Kwaliteit eicellen kan worden getest

De cellen die rond een eitje hangen, zouden genetische aanwijzingen bevatten die als een kwaliteitsevaluatie kunnen fungeren.

Binnenkort kan de kwaliteit van menselijke eicellen getest worden.

Bij in-vitrofertilisatie worstelen artsen met het probleem dat het onmogelijk te zeggen is welk eitje geschikt is om bevrucht te worden. Nog altijd mislukken acht van de tien pogingen tot ivf.

Volgens het vakblad Molecular Human Reproduction is er een oplossing in de maak. De cellen die rond een eitje hangen om het te voeden en te verzorgen, zouden genetische aanwijzingen bevatten die als een kwaliteitsevaluatie kunnen fungeren.

Het gaat om zogenaamde cumuluscellen. De activiteit van drie genen in die cellen zou rechtstreeks in verband staan met het succes van hun eitje in een ivf-behandeling. De genen hebben betrekking op verschillende activiteiten van het eitje. De logica is dat een goede verzorging tijdens de ontwikkeling een eitje ook geschikt maakt voor een bevruchting en een succesvolle zwangerschap.

Kunstmatige eierstok

De New Scientist laat ondertussen weten dat onderzoekers erin geslaagd zijn menselijke eitjes te laten rijpen in een kunstmatige eierstok. Het kunstwerkje was in het laboratorium gemaakt uit stukjes weefsel van echte eierstokken.

De bedoeling van het experiment is vrouwen na een kankerbehandeling toch nog kinderen te laten krijgen. Maar het is evident dat hiermee ook een belangrijke stap in de richting van een zwangerschap buiten het lichaam wordt gezet.

Dirk Draulans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content