De zeekrokodil of zoutwaterkrokodil leeft grotendeels in rivieren, mangroves en riviermondingen in de zuidoostelijke Pacific. Toch slagen ze erin om verre afstanden over zee af te leggen ondanks hun zwakke zwemcapaciteiten.

Uit een studie van Australische wetenschappers, die in het Journal of Animal Ecology verscheen, blijkt nu dat de krokodillen zich laten meevoeren door de golfstromen.

De onderzoekers volgden de bewegingen van 27 volwassen krokodillen gedurende een jaar via gps-chips. Daaruit blijkt dat de krokodillen tientallen tot honderden kilometers kunnen afleggen over zee. De dieren volgden daarbij altijd de golfstromen die voor hen op dat moment in een gunstige richting bewogen.

Evolutie

De resultaten van de studie zijn een mogelijke verklaring voor hoe zeekrokodillen in de loop van de geschiedenis verschillende ver van elkaar afgelegen eilanden in de Stille Oceaan konden koloniseren.

De 'salties', zoals de krokodillen in Australië genoemd worden, zijn berucht omdat ze niet ongevaarlijk zijn. In het verleden zijn al een aantal mensen aangevallen en gedood door een zeekrokodil.

De zeekrokodil of zoutwaterkrokodil leeft grotendeels in rivieren, mangroves en riviermondingen in de zuidoostelijke Pacific. Toch slagen ze erin om verre afstanden over zee af te leggen ondanks hun zwakke zwemcapaciteiten. Uit een studie van Australische wetenschappers, die in het Journal of Animal Ecology verscheen, blijkt nu dat de krokodillen zich laten meevoeren door de golfstromen. De onderzoekers volgden de bewegingen van 27 volwassen krokodillen gedurende een jaar via gps-chips. Daaruit blijkt dat de krokodillen tientallen tot honderden kilometers kunnen afleggen over zee. De dieren volgden daarbij altijd de golfstromen die voor hen op dat moment in een gunstige richting bewogen. Evolutie De resultaten van de studie zijn een mogelijke verklaring voor hoe zeekrokodillen in de loop van de geschiedenis verschillende ver van elkaar afgelegen eilanden in de Stille Oceaan konden koloniseren. De 'salties', zoals de krokodillen in Australië genoemd worden, zijn berucht omdat ze niet ongevaarlijk zijn. In het verleden zijn al een aantal mensen aangevallen en gedood door een zeekrokodil.