Krachttraining goed voor hartpatiënten

© Science Photo Library

Fysieke inspanning kan het herstel na hartfalen beduidend bevorderen.

In ons land krijgt een tot twee procent van de mensen met chronisch hartfalen te kampen. De helft daarvan overlijdt binnen vijf jaar. Volgens kinesitherapeut Paul Beckers en zijn collega’s van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen kunnen aangepaste revalidatieprogramma’s voor beterschap zorgen.

In de European Heart Journal stellen ze dat twee parameters daarbij een verschil kunnen maken: krachttraining verhoogt de inspanningscapaciteit en de levenskwaliteit van de hartpatiënten, en het helpt dat patiënten de sport die ze zullen beoefenen zelf kunnen kiezen, waardoor ze hun inspanningsniveau gemakkelijker verhogen. Tennis en fietsen blijken de toppers te zijn voor deze mensen.

Een kwestie van persoonlijke stimulans dus. De idee-fixe dat krachttraining te belastend zou zijn voor de spieren van hartpatiënten moet worden opgegeven.

In het vakblad Heart geven Beckers en een collega, cardioloog Viviane Conraads, nog wat praktische raadgevingen mee voor de organisatie van krachttrainingen na een hartfalen. Ze wijzen onder meer op het feit dat preventie geen ‘voornaam therapeutisch doelwit’ in de behandeling van chronische afwijkingen is. En ze waarschuwen ervoor dat vele patiënten zich niet houden aan de voorgeschreven doelstellingen inzake fysieke activiteit.

Dirk Draulans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content