Kosmologen: ‘Contact zoeken met aliens is om problemen vragen’

Roepen in de kosmos © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Het plan om te proberen actief contact te zoeken met intelligent leven op andere werelden roept vragen op bij kosmologen. ‘We houden ons best zo koest mogelijk.’

Amerikaanse wetenschappers hebben op een conferentie van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) gezegd dat de tijd is aangebroken om te proberen actief contact te zoeken met intelligent leven op andere werelden, zo schrijft de BBC.

De oproep komt van het 50 jaar oude Seti-instituut (Search for Extra Terrestrial Intelligence), dat al meer dan 30 jaar via radiotelescoopfaciliteiten in de Verenigde Staten passief luistert naar onnatuurlijke signalen vanuit de ruimte. Tot dusver heeft ET echter nog geen enkel teken van leven gegeven.

De directeur van de organisatie, Seth Shostak, vertelde de aanwezigen op de AAAS-conferentie dat het tijd is om de zoektocht op te drijven. ‘Sommigen in het instituut willen niet alleen luisteren naar signalen, maar ook iets actief uitsturen naar enkele nabijgelegen sterren’, aldus Shostak. ‘Als je iemand wakker maakt, bestaat immers de kans dat je een antwoord krijgt.’

De signalen zullen gericht worden op die delen van het sterrenstelsel waar Aarde-achtige planeten en mogelijk leven voorkomen, gebaseerd op het groeiend aantal exoplaneten buiten ons zonnestelsel dat door ruimtetelescoop Kepler werd geïdentificeerd. Enkele daarvan bevinden zich namelijk in de leefbare zone van hun ster.

Kwaadaardig

Tegenstanders van de ‘actieve Seti’ oftewel Meti (Messages to Extraterrestrial Intelligence) menen dat het kenbaar maken van onze aanwezigheid weleens dramatische gevolgen zou kunnen hebben voor onze eigen planeet. Ze vrezen dat het tot bezoekjes van kwaadaardig buitenaards leven zou kunnen leiden die de mensheid zullen schaden. ‘Als je niet weet wat er daar allemaal ronddwaalt, kan je het maar beter niet doen’, zo menen experts.

Ook de bekende kosmoloog Stephen Hawking waarschuwde in 2010 al dat de mensheid zich maar beter zo koest mogelijk houdt omdat buitenaardse beschavingen mogelijk door de Aarde zouden kunnen worden aangetrokken en haar grondstoffen exploiteren. ‘Een invasie van aliens zou te vergelijken zijn met het moment waarop Columbus Amerika ontdekte. Dat was ook geen geschenk voor de inheemse bevolking’, aldus de professor uit Cambridge.

‘Vlieg verder’

Als we dan toch beslissen om te roepen in de kosmos, welke boodschap sturen we dan naar ET? Enkele keuzes die uit een onderzoek uit 2009 van het Seti-instituut naar voren kwamen zijn:

‘Wij zijn mensen op de planeet Aarde’

‘Hallo en welkom’

‘Help, aub’

‘Vrede, liefde en vriendschap’

‘We zijn een beetje in de war’

‘Onderzoek ons alsjeblieft niet van binnen’

‘Let niet op de troep, maar kom vooral binnen’

‘Er is hier niets te zien. Vlieg verder’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content