De komeet Chury, waar de robot zich momenteel bevindt, is momenteel erg actief en dankzij Philae kan het spektakel van gas- en stofwolken van dichtbij worden gevolgd, luidt het. Jean-Yves Le Gall heeft het over een primeur in de geschiedenis van de mensheid en om de belangrijkste ruimtevaartervaring van de eerste dertig jaar van de 21ste eeuw.

Na een tien jaar durende reis met de ruimtesonde Rosetta was Philae in november vorig jaar op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geland, maar die landing gebeurde in de schaduw. Wegens een platte batterij moest de robot op de zon wachten om nieuwe energie op te kunnen laden.

Op 15 november 2014 werd Philae uitgeschakeld, nadat de robot ruim 60 uur actief was geweest. Toen werd onder andere een foto doorgestuurd. Sinds 12 maart was de communicatie-eenheid op Rosetta weer ingeschakeld, om de komeetlander te bellen en zijn antwoord te ontvangen. Dat eerste contact kwam er zaterdagavond om 22.28 uur en duurde 85 seconden. (Belga/ JH)

De komeet Chury, waar de robot zich momenteel bevindt, is momenteel erg actief en dankzij Philae kan het spektakel van gas- en stofwolken van dichtbij worden gevolgd, luidt het. Jean-Yves Le Gall heeft het over een primeur in de geschiedenis van de mensheid en om de belangrijkste ruimtevaartervaring van de eerste dertig jaar van de 21ste eeuw. Na een tien jaar durende reis met de ruimtesonde Rosetta was Philae in november vorig jaar op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geland, maar die landing gebeurde in de schaduw. Wegens een platte batterij moest de robot op de zon wachten om nieuwe energie op te kunnen laden. Op 15 november 2014 werd Philae uitgeschakeld, nadat de robot ruim 60 uur actief was geweest. Toen werd onder andere een foto doorgestuurd. Sinds 12 maart was de communicatie-eenheid op Rosetta weer ingeschakeld, om de komeetlander te bellen en zijn antwoord te ontvangen. Dat eerste contact kwam er zaterdagavond om 22.28 uur en duurde 85 seconden. (Belga/ JH)