‘Koffie is nefast voor je productiviteit’

Haal het beste uit uw koffie © Thinkstock

Vandaag is het internationale dag van de koffie. Toch is het geen slecht idee om je koffieverbruik wat te milderen.

Koffie is nefast voor je productiviteit, beargumenteert Travis Bradberry van TalentSmart, een bedrijf dat trainingen in emotionele intelligentie aanbiedt. In een recente blogpost verwijst hij naar onderzoek van de Johns Hopkins Medical School. Daaruit blijkt dat het goede gevoel dat koffiedrinkers ervaren simpelweg het gevolg zijn van een tijdelijke afwezigheid van cafeïne.

Met andere woorden, de korte staat van euforie die koffiedrinkers ervaren na een kopje, is wat niet-geroutineerde koffiedrinkers continu ervaren. Het verschil is dat die toestand voor koffiedrinkers niet blijft duren. ‘Als de cafeïne uitgewerkt is, daalt het cognitieve vermogen van koffiedrinkers, en heeft dat een negatieve invloed op hun gemoed. De enige manier om dat op te lossen is door opnieuw koffie te drinken, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze weer ‘opgepept’ worden’, legt Bradberry uit. ‘Maar in realiteit is het gewoon een terugkeer naar je normale cognitieve vermogens.’ Het is een verschijnsel dat allerminst interessant is op de werkvloer.

Vechten of vluchten

Daarnaast neemt koffie ook je remmingen weg. Koffie triggert het vrijkomen van adrenaline, het hormoon in ons lichaam dat verantwoordelijk is voor de ‘vluchten of vechten’-respons. Een nuttige reflex als er een beer achter je aan zit, maar niet als je een boze mail van een collega moet beantwoorden.

Moet je koffie daarom helemaal uit je dieet bannen? Helemaal niet. Maar het is sowieso een goed idee om het aantal tassen dat je op een dag drinkt, terug te dringen. Beter dan meteen na het opstaan een kopje te drinken, is het om koffie te drinken tussen half tien en half twaalf. Als je goed geslapen hebt, is je lichaam voldoende uitgerust om de dag aan te kunnen. Pas in de late voormiddag heb je je eerste dipje. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content