Kleinste diamant ter wereld ontwikkeld

© Isopix
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Hasseltse onderzoekers hebben, met 26 koolstofatomen, de kleinste diamant ter wereld ontwikkeld. En dat biedt mogelijkheden.

Sommige mensen willen hun diamant zo groot mogelijk, andere streven naar zo klein mogelijke diamanten. De eersten willen vrouwen imponeren, de laatsten wetenschappelijke ontwikkelingen nastreven.

De diamant is honderdduizend keer kleiner dan de breedte van een menselijk haar.

Fysicus Milos Nesladek van de Universiteit Hasselt en zijn collega’s publiceren in Proceedings of the National Academy of Sciences hun succesvolle poging om een zo klein mogelijke diamant te maken. Hij telt amper 26 koolstofatomen – net als bijvoorbeeld potlood bestaat diamant haast uitsluitend uit koolstof – en is honderdduizend keer kleiner dan de breedte van een menselijk haar: er iemand mee inpakken is onmogelijk. Nóg kleiner kan overigens niet niet: 26 atomen zou het minimum zijn om van een diamant te kunnen spreken.

Diamant is niet alleen het hardste materiaal ter wereld, het heeft ook unieke optische eigenschappen die het geschikt maken voor gebruik in lasers of kwantumcomputers. In de medische wereld zou het kleinood van Nesladek en co. nuttig kunnen zijn om in cellen DNA en eiwitten te detecteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content