Kleine stap voor robot, grote sprong voor robotheid

Kirobo, voor wie eenzaam is in de ruimte © AFP

De Japanse androïde-robot Kirodo, die begin augustus in het Internationaal Ruimtestation ISS aankwam, heeft zijn eerste woordjes in de ruimte gezegd.

“Op 21 augustus 2013 heeft een robot een kleine stap gezet naar een betere toekomst voor iedereen”, zei de robot, in een allusie op de bekende uitspraak van Neil Armstrong bij zijn eerste stap op de maan in 1969.

“Hallo, aan iedereen op aarde”, zei hij nog. “Ik ben Kirobo. Ik ben de eerste astronautenrobot ter wereld die kan praten. Aangenaam.”

De robot is een ontwerp van de Japanner Tomotaka Takahashi, en werd ontwikkeld samen met onderzoekers van de universiteit van Tokio, Robo Garage, Toyota en Dentsu in samenwerking met de Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Klein en atletisch

Kirodo zal moeten samenwerken met de Japanse veteraan-astronaut Koichi Wakata, die in november verwacht wordt.

Kirodo is zeer klein (34 cm) en licht (ongeveer 1 kg), en kan stappen, herkent gezichten en neemt beelden op. Met zijn menselijke collega’s kan hij korte gesprekken in het Japans voeren. Hij kan bovendien atletenposes, aangezien hij de mascotte is voor de kandidatuur van Tokio voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2020. Of de stad de Spelen toegewezen krijgt, wordt zaterdag beslist.

Gezelschapsrobot

Doel van het project is ook te onderzoeken in welke mate een gezelschapsrobot mensen die lange tijd geïsoleerd zijn moreel kan ondersteunen. De naam Kirobo is een samentrekking van de Japanse woorden voor hoop en robot. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content