In een groot aantal plastic zuigflessen voor baby's zit een stof die schadelijk zou zijn voor de gezondheid van de mens. Kind & Gezin relativeert het gevaar, maar geeft toch een preventietip.

De meest verkochte plastic papflessen voor baby's worden gemaakt van polycarbonaat. Uit een rapport van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat bij opwarming van de flessen de stof bisphenol A (BPA) in de voeding terechtkomt. De stof zou schadelijk zijn voor de voortplantingsorganen en gedragstoornissen bij kinderen kunnen veroorzaken.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) past het voorzorgsprincipe toe en raadt het gebruik van zuigflessen die BPA bevatten af. Ook de Hoge Gezondheidsraad zegt dat de blootstelling van BPA aan jonge kinderen best zo veel mogelijk vermeden wordt. Een fles die is gemaakt van polycarbonaat is te herkennen aan een driehoekje waarin onderaan 'PC' vermeld staat.

'De hoeveelheid vrijgekomen BPA in de voeding is 1.000 keer lager dan de toegelaten Europese norm, zegt woordvoerster Leen Du Bois van Kind & Gezin. Toch geeft ze een preventieve aanbeveling voor ouders die deze papflessen gebruiken. 'Wanneer de plastic flessen die polycarbonaat bevatten voor gebruik een zestal keer met warm water worden uitgespoeld, verdwijnt het BPA'.

In een groot aantal plastic zuigflessen voor baby's zit een stof die schadelijk zou zijn voor de gezondheid van de mens. Kind & Gezin relativeert het gevaar, maar geeft toch een preventietip. De meest verkochte plastic papflessen voor baby's worden gemaakt van polycarbonaat. Uit een rapport van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat bij opwarming van de flessen de stof bisphenol A (BPA) in de voeding terechtkomt. De stof zou schadelijk zijn voor de voortplantingsorganen en gedragstoornissen bij kinderen kunnen veroorzaken. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) past het voorzorgsprincipe toe en raadt het gebruik van zuigflessen die BPA bevatten af. Ook de Hoge Gezondheidsraad zegt dat de blootstelling van BPA aan jonge kinderen best zo veel mogelijk vermeden wordt. Een fles die is gemaakt van polycarbonaat is te herkennen aan een driehoekje waarin onderaan 'PC' vermeld staat. 'De hoeveelheid vrijgekomen BPA in de voeding is 1.000 keer lager dan de toegelaten Europese norm, zegt woordvoerster Leen Du Bois van Kind & Gezin. Toch geeft ze een preventieve aanbeveling voor ouders die deze papflessen gebruiken. 'Wanneer de plastic flessen die polycarbonaat bevatten voor gebruik een zestal keer met warm water worden uitgespoeld, verdwijnt het BPA'.