Kibbelen om koningin Nefertiti

© Reuters

De Egyptische Hoge Raad van Antiquiteiten heeft aan Duitsland gevraagd om het borstbeeld van koningin Nefertiti aan Egypte terug te geven.

Egypte wil zo alle archeologische en historische objecten die volgens het land illegaal werden meegenomen terugkrijgen in de hoop meer toeristen te lokken. Zo probeert Egypte ook de Steen van Rosetta, die in het British Museum tentoongesteld staat, terug te verwerven.

Maar Duitsland heeft al laten weten dat het de buste niet wil teruggeven omdat het Nefertiti beschouwt als de ambassadeur van Egypte in Berlijn. Het beeld trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers naar het Neues Museum, waar het beeld staat opgesteld.

Plaaster

De Duitse archeoloog Ludwig Borchardt ontdekte de buste van Nefertiti in 1912 zo’n 275 km ten zuiden van Caïro en nam het 3.400 jaar oude beeld een jaar later mee naar Duitsland. Hij zou de autoriteiten om te tuin geleid hebben door te zeggen dat het om een ‘geschilderde, plaasteren buste van een prinses’ ging.

Egypte vroeg al in 1925 de terugkeer van Nefertiti. Duitsland ging in 1935 akkoord, maar Adolf Hitler stak daar toen een stokje voor. Sindsdien verblijft de koningin nog steeds in Duitsland. In 2007 weigerde Duitsland het beeld uit te lenen aan Egypte omdat het te fragiel zou zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content