‘Keizersneden veranderen de menselijke evolutie’

© Reuters

Het veelvuldig toepassen van de keizersnede bij de bevalling heeft een grote impact op de menselijke evolutie, zo beweren wetenschappers.

Uit een studie in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences blijkt dat steeds meer zwangere vrouwen voor de bevalling hun heil moeten zoeken in een keizersnede omdat hun bekken te smal is. Sinds de jaren zestig is het aantal kinderen van wie het bekken van de moeder niet groot genoeg is voor hun hoofdje, gestegen tot 20 procent. In het verleden lag dat aantal lager omdat de genen voor een klein bekken doorgaans niet werden doorgegeven omdat moeder en kind vaker stierven tijdens de bevalling. Nu gebeurt dat wel en worden de bekkens smaller en de natuurlijke geboortes moeilijker.

Experts in Oostenrijk voorspellen dat het aantal keizersneden in de toekomst dan ook nog zal toenemen terwijl het aantal natuurlijke bevallingen gelijk zal blijven. ‘Zonder de moderne medische interventie zou het probleem van “fetopelvische disproportie” dodelijk zijn en dat is vanuit evolutionair perspectief een vorm van natuurlijke selectie. De genen voor een smal bekken worden nu zonder problemen doorgegeven aan de volgende generatie’, aldus Philipp Mitteroecker van de universiteit van Wenen.

Meer dan evolutie

Wetenschappers vragen zich al langer af waarom het menselijke bekken de voorbije jaren gestopt is met groeien. Bovendien is ook het menselijke hoofd groter dan bij andere primaten bij wie de geboorte van nature vlotter verloopt. Toch benadrukken de onderzoekers dat ze geen kritiek willen geven op de techniek van de keizersnede. Ze stellen alleen een evolutionair effect vast.

Critici van het onderzoek in PNAS vinden echter dat het toenemende aantal keizersneden niet alleen evolutionair te verklaren is vanwege een te smal bekken. De operatie wordt immers ook door dokters gepromoot om risico’s te vermijden ook al is dit medisch niet altijd noodzakelijk. Ook het feit dat vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen en dus minder fit zijn voor de bevalling speelt een rol. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content