Kan ‘labvlees’ ons milieu redden?

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Vlees dat in laboratoria wordt gekweekt reduceert de impact van de voedselproductie op het dierenwelzijn en leefmilieu aanzienlijk, zegt de Nederlandse wetenschapper Mark Post.

De Maastrichtse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post hoopt dat in laboratoria gekweekt vlees in de komende decennia zal uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen, zo zegt hij.

Post heeft in drie maanden tijd in zijn laboratorium een hamburger van 20.000 minuscule stukjes weefsel gekweekt. Het vlees is gemaakt van stamcellen van een koe. Voorlopig bestaat de hamburger enkel uit proteïnen, terwijl de specifieke smaak van echt vlees vooral van het vet en het bloed in het vlees komt. Daarom begint Post binnenkort in zijn lab met het kweken van vetcellen en zelfs beendercellen voor zij die een lekker gekweekt stukje T-bone steak wensen.

Als er een markt blijkt te zijn voor gekweekt vlees, kunnen dezelfde technieken ook gebruikt worden om proteïnen als kip, lam, vis of varken te kweken in het laboratorium.

Klimaatverandering, vervuiling en ontbossing

Post hoopt dat in laboratoria gekweekt vlees de impact van de voedselproductie op het dierenwelzijn en leefmilieu drastisch zal inperken. De huidige veehouderij draagt immers op grote schaal bij aan milieuproblemen als klimaatverandering, vervuiling en ontbossing. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN valt bijvoorbeeld 18 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen toe te schrijven aan de vleesproductie.

In 2008 riep het Intergouvernementeel Panel inzake klimaatverandering (IPCC) de wereldbevolking dan ook op om één vleesvrije dag per week te hebben om de klimaatverandering tegen te houden.

‘Koeien zijn heel inefficiënt’, zegt Post aan de Britse krant The Guardian. ‘Ze hebben 100 gram plantaardige proteïnen nodig om amper 15 gram eetbare dierlijke proteïnen te produceren.’ Zo wordt 30 procent van het bruikbare oppervlak van de Aarde aangewend als weiland voor vee, terwijl slechts 4 procent van het oppervlak direct gebruikt wordt om mensen te voeden.

‘We moeten de koeien heel wat eten geven, om zelf eten te hebben. Op die manier verliezen we nogal wat voedsel’, gaat Post verder. ‘Met gekweekt vlees kunnen we dit proces een stuk efficiënter maken omdat we alle variabelen onder controle hebben. We hoeven de koe niet te doden en ze produceert geen methaan.’

De wereldwijde bevolking zal tegen 2060 naar alle waarschijnlijkheid gestegen zijn tot 9,5 miljard mensen en samen met de stijgende vraag naar vlees vanuit China en India, zal ook de voedselproductie verdubbelen. Wanneer dat gebeurt zal de veestapel evenveel impact op het klimaat hebben als alle auto’s, vrachtwagens en vliegtuigen van de wereld samen.

Milieu- en diervriendelijk

Uit een eerste analyse van de impact op het milieu blijkt dat ‘labvlees’ de vraag naar land en water met 90 procent reduceert en het totale energieverbruik daalt met 70 procent.

Hoewel er nog heel wat obstakels zijn voor een grootschalige productie van gekweekt vlees, ziet Post de toekomst rooskleurig in. ‘Over 20 jaar zullen mensen liever een stuk vlees uit de rekken van de supermarkt halen dat milieu- en diervriendelijk is en voedselzekerheid biedt’, zegt Post. Maar de wetenschapper beseft goed dat hij daarvoor een product moet maken met exact dezelfde smaak en dat er exact hetzelfde uitziet als echt vlees.

De kostprijs van het hele project bedraagt tot nog toe 250.000 euro en wordt gefinancierd door Googleoprichter Sergey Brin. De multimiljardair, een van de rijkste mensen van de wereld, doet dat naar eigen zeggen omdat hij begaan is met dierenwelzijn en het milieu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content