Het klinkt te mooi om waar te zijn. In plaats van jezelf elke week in het zweet te werken in de sportclub of yogales, neem gewoon een pilletje. Voorlopig is het nog toekomstmuziek. Maar wat als sommige van de gezondheidsvoordelen van sporten in een pilletje zouden kunnen worden gegoten?

Wetenschappers ontwikkelen op dit moment zogenaamde 'sportpillen' die volgens twee nieuwe studies potentieel hebben. Een studie verscheen in het vakblad Trends in Pharmacological Sciences en een ander in het blad Cell Metabolism.

'Iedereen zoekt naar een pil die sport kan vervangen, maar we zijn er nog lang niet', zegt een van de auteurs van de eerste studie, Ismail Laher van de University of British Columbia in Canada. Hij waarschuwt echter dat een sportpil een couch potato niet in een Arnold Schwarzenegger zal doen veranderen.'

Echt sporten vs pilletje

'Sportpillen' worden gemaakt van stoffen waarvan is aangetoond - meestal in studies met dieren - dat ze een of meerdere effecten van sporten imiteren, zoals het aanmaken van nieuwe bloedvaten, de vorming van nieuwe mitochondriën in cellen of het laten stijgen van de capaciteit van het lichaam. 'Ze doen je spieren krijgen die sterker zijn en je sportdoelstellingen veel sneller doen bereiken', aldus Laher.

Maar geen enkele pil kan alle voordelen die bewegen met zich meebrengen reproduceren. Zo zal een sportpil bijvoorbeeld geen endorfines doen vrijkomen in het lichaam én je botten sterker maken én tegelijk ook nog eens je bloed sneller laten stromen. Laher: 'Het gaat om een heel klein stukje van de taart.'

Natuurlijk is echt gaan sporten veel beter voor de gezondheid dan medicijnen nemen, maar een sportpil kan wel een oplossing zijn voor mensen die om allerlei redenen niet meer intensief kunnen bewegen. (TE)

Het klinkt te mooi om waar te zijn. In plaats van jezelf elke week in het zweet te werken in de sportclub of yogales, neem gewoon een pilletje. Voorlopig is het nog toekomstmuziek. Maar wat als sommige van de gezondheidsvoordelen van sporten in een pilletje zouden kunnen worden gegoten?Wetenschappers ontwikkelen op dit moment zogenaamde 'sportpillen' die volgens twee nieuwe studies potentieel hebben. Een studie verscheen in het vakblad Trends in Pharmacological Sciences en een ander in het blad Cell Metabolism.'Iedereen zoekt naar een pil die sport kan vervangen, maar we zijn er nog lang niet', zegt een van de auteurs van de eerste studie, Ismail Laher van de University of British Columbia in Canada. Hij waarschuwt echter dat een sportpil een couch potato niet in een Arnold Schwarzenegger zal doen veranderen.''Sportpillen' worden gemaakt van stoffen waarvan is aangetoond - meestal in studies met dieren - dat ze een of meerdere effecten van sporten imiteren, zoals het aanmaken van nieuwe bloedvaten, de vorming van nieuwe mitochondriën in cellen of het laten stijgen van de capaciteit van het lichaam. 'Ze doen je spieren krijgen die sterker zijn en je sportdoelstellingen veel sneller doen bereiken', aldus Laher.Maar geen enkele pil kan alle voordelen die bewegen met zich meebrengen reproduceren. Zo zal een sportpil bijvoorbeeld geen endorfines doen vrijkomen in het lichaam én je botten sterker maken én tegelijk ook nog eens je bloed sneller laten stromen. Laher: 'Het gaat om een heel klein stukje van de taart.'Natuurlijk is echt gaan sporten veel beter voor de gezondheid dan medicijnen nemen, maar een sportpil kan wel een oplossing zijn voor mensen die om allerlei redenen niet meer intensief kunnen bewegen. (TE)