Jongens en meisjes gaan anders om met hun ontwikkeling als tiener

© Reuters

Het lijkt tegenwoordig bon ton om verschillen in gedrag tussen mannen en vrouwen af te doen als overtrokken.

Het lijkt tegenwoordig bon ton om de – dikwijls nochtans redelijk opvallende – verschillen in gedrag tussen mannen en vrouwen af te doen als overtrokken, als niet gestuurd door fundamentele biologische processen. Alsof mannen en vrouwen niet meer van elkaar mógen verschillen, zoals ten tijde van het feminisme, tenzij eventueel inzake hun rol in de voortplanting.

Een vreemd gegeven, zeker omdat geslachtsgebonden verschillen in vele facetten van het menszijn opduiken. Biologen wordt daarbij graag, vooral door minder exact-wetenschappelijk geschoolde denkers, een latent seksisme aangewreven. Terwijl het glashelder is dat, onder meer door hun verschillende inbreng in de voortplanting, mannen en vrouwen anders ‘geprogrammeerd’ zijn geraakt door het miljoenen jaren lange spel van evolutie door natuurlijke en seksuele selectie.

Een publicatie in het vakblad Education and Society illustreert nogmaals hoe verschillen in rol verschillen in gedrag kunnen uitlokken. Psychologen toonden aan dat meisjes zich in de puberteit zo zullen kleden en opmaken dat ze er als jonge – en vooral vruchtbare – vrouwen uitzien, terwijl jongens zich inspannen om vooral fysiek stevig uit de hoek te komen, als sporter bijvoorbeeld, en er snel als een echte man uit te zien. Mager zijn spoort niet met mannelijkheid.

Vele activiteiten van tienerjongens gebeuren daarenboven in groep, zodat ze zich met de rest kunnen vergelijken. Voor meisjes is dat minder het geval – wat niet wil zeggen dat ze niet in detail het voorkomen van hun leeftijdsgenootjes zullen bestuderen en evalueren. De bedoeling is in beide gevallen dezelfde: boven de middenmoot uitsteken. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content