Japanse wetenschappers zetten dromen om in beelden

© Thinkstock

Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om dromen te visualiseren en te voorspellen aan de hand van hersenactiviteit.

Wanneer we iets waarnemen in de buitenwereld worden verschillende sensoren in ons lichaam geactiveerd. De sensoren sturen de ‘boodschap’ van de waarnemingen naar onze hersenen waardoor we de wereld buiten ons zien en voelen. Wanneer we slapen, gebeurt hetzelfde. Ondanks dat onze sensoren geen input doorsturen naar de hersenen ‘zien’ en ‘voelen’ we de ‘buitenwereld’ toch in onze dromen.

Deze stelling was het aanknopingspunt voor een Japanse wetenschapsteam, onder leiding van Kanoko Matsuyama, van de Telecommunicatie Onderzoeksinstituut van Tokyo en Nara om een apparaat te ontwikkelen om dromen te decoderen. Aan de hand van MRI-scans van de hersenactiviteit zijn ze erin geslaagd om droombeelden om te zetten naar algemene afbeeldingen.

Basiscategorieën Naast de hersenactiviteit werden ook de slaapstadia van drie proefpersonen geregistreerd. Na een REM-fase, een slaapstadium dat geassocieerd wordt met visuele dromen, werden de proefpersonen wakker gemaakt om te vertellen wat ze ‘gezien’ hadden in hun dromen. Het proces werd herhaald tot 200 verbale verslagen per proefpersoon werden verzameld.

Aangezien de verbale rapporten ongestructureerd waren, werd met behulp van lexicale therapeuten een classificatiesysteem ontwikkeld. Er werden 20 basiscategorieën opgesteld zoals ‘man’ en ‘vrouw’. Op elk verbaal verslag werd vervolgens de aan- of afwezigheid van de categorieën aangeduid.

Correcte voorspellingen

Tijdens een volgende fase van het onderzoek werden afbeeldingen van de 20 basiscategorieën aan de proefpersonen getoond in wakkere toestand. Tijdens dit proces werd de hersenactiviteit eveneens geregistreerd via MRI-scans. Het wetenschapsteam constateerde dat de hersenactiviteit bij het effectief waarnemen van een object hetzelfde is als bij dromen over het object.

Door de waarnemingen van de hersenactiviteit in slaap- en wakkere toestand te combineren zijn de onderzoekers er in geslaagd om 70 procent van de keren correct te voorspellen waarover de proefpersonen gedroomd hadden. “We zijn er in geslaagd om de subjectieve inhoud van dromen bloot te leggen door middel van objectieve metingen”, concludeert onderzoeker Kanoko Matsuyama in het vakblad Science.

Veelbelovend

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, moet nog een lange weg worden afgelegd. “De decoder staat nog niet ver genoeg om dromen volledig te lezen, maar het is wel al een succes”, zegt de Japanse wetenschapper. “Voorlopig is het enkel mogelijk om een algemeen beeld te schetsen van dromen. Enkel de twintig basiscategorieën kunnen geïdentificeerd worden.”

Daarnaast is de methode ook niet universeel toepasbaar aangezien de hersenactiviteit bij elke persoon verschillend is. De decoder moet dus eerst per persoon aanleren welke hersenactiviteit bij welk beeld hoort, verduidelijkt Matsuyama.

“Maar het is een stap in de goede richting. In de toekomst zal het misschien mogelijk zijn om volledige dromen te visualiseren. Eventueel kan de decoder dan gebruikt worden om andere hersenactiviteiten tijdens slaap- en rustmomenten te registreren. Wat een belangrijke vooruitgang zou zijn voor onderzoek naar mentale ziektes zoals schizofrenie en depressies, waarover nog steeds weinig geweten is.” (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content