Japanse onderzoekers willen mammoet tot leven brengen

© Thinkstock

Akira Iritani van de universiteit van Kyoto acht de kans reëel dat over minder dan zes jaar een babymammoet geboren kan worden.

Een team wetenschappers onder leiding van Akira Iritani van de universiteit van Kyoto, in Japan, wil de mammoet, die duizenden jaren geleden uitstierf, weer tot leven brengen. Ze geloven dat over minder dan zes jaar een babymammoet geboren kan worden.

Dat meldde de Japanse krant Yomiuri Shimbun maandag. De wetenschappers hopen onder meer te weten te komen wat de mammoet heeft doen uitsterven.

Weefsel

Iritani beroept zich op een techniek van zijn collega Teruhiko Wakayama van het Riken Center for Developmant Biology in Kobe. Hij slaagde er in 2008 in een muis te klonen uit bevroren cellen van een muis die al zestien jaar dood was.

De techniek is volgens Iritani perfect bruikbaar om een mammoet te klonen met een celkern uit huidcellen of spiercellen van bevroren mammoetfossielen uit Siberië.

De onderzoekers willen nu zacht weefsel onttrekken uit een mammoetkarkas dat in een Russisch laboratorium wordt bewaard, om dan de celkernen van het weefsel in de eicellen van een Afrikaanse olifant in te brengen. Die zou vervolgens moeten bevallen van een heuse babymammoet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content