De capsule is succesvol vertrokken van de sonde op een afstand van 220.000 kilometer van de aarde, zegt het Japanse ruimtevaartagentschap Jaxa. Ze bevat materiaal dat 4,6 miljard jaar oud is, van de vroegste momenten van het zonnestelsel. De capsule, amper veertig centimeter groot, zal de atmosfeer van de aarde naar verwachting rond 18u30 Belgische tijd bereiken. Vervolgens zal ze afremmen en een parachute openen, op ongeveer 10 kilometer boven de grond.

Volgende afspraak over tien jaar

De landing zal het einde betekenen van een missie die in december 2014 van start was gegaan met de lancering van Hayabusa 2 vanuit Japan. Dat ruimtetuig is nu op weg naar een andere asteroïde nabij de aarde, die ze moet bereiken over ongeveer tien jaar.

Een voorloper van de Hayabusa 2 bracht in 2010 voor het eerst monsters van de bodem van een asteroïde naar de aarde.

De capsule is succesvol vertrokken van de sonde op een afstand van 220.000 kilometer van de aarde, zegt het Japanse ruimtevaartagentschap Jaxa. Ze bevat materiaal dat 4,6 miljard jaar oud is, van de vroegste momenten van het zonnestelsel. De capsule, amper veertig centimeter groot, zal de atmosfeer van de aarde naar verwachting rond 18u30 Belgische tijd bereiken. Vervolgens zal ze afremmen en een parachute openen, op ongeveer 10 kilometer boven de grond.De landing zal het einde betekenen van een missie die in december 2014 van start was gegaan met de lancering van Hayabusa 2 vanuit Japan. Dat ruimtetuig is nu op weg naar een andere asteroïde nabij de aarde, die ze moet bereiken over ongeveer tien jaar.Een voorloper van de Hayabusa 2 bracht in 2010 voor het eerst monsters van de bodem van een asteroïde naar de aarde.