Met behulp van de lijkwade van Turijn, het veelbesproken linnen kleed waarin Jezus zou begraven zijn, hebben Italiaanse inspecteurs een foto gecreëerd op basis van het beeld van de man op het materiaal. Vervolgens keerden ze het verouderingsproces om om tot een foto van een jonge Jezus te komen. Ze reduceerden de grootte van de kaak, verhoogden de kin en zetten de neus recht.

De omgekeerde techniek wordt door de Italiaanse politie ook gebruikt om een beeld te krijgen van het huidige gezicht van criminelen, zoals bejaarde maffiabazen die al decennia lang op de vlucht zijn. Zo werd een foto van maffiabaas Bernardo Provenzano geproduceerd aan de hand van een foto die in 1959 werd genomen. Provenzano werd uiteindelijk in 2006 gearresteerd.

Het idee om de jonge Jezus terug tot leven te wekken, komt er naar aanleiding van een zeldzame publieke tentoonstelling van de lijkwade in de kathedraal van Turijn tot 24 juni. Ook paus Franciscus zal op 21 juni een bezoek brengen aan het relikwie.

Volgens sommige christenen is de lijkwade het kleed waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was. Op de lijkwade is een schildering te zien van de voor- en achterkant van een naakte bebaarde man met lang haar en wonden die overeenkomen met een kruisiging.

Wetenschappers beschouwen de lijkwade als een vervalsing. In het prestigieuze vakblad Nature werd in 1998 een onderzoek gepubliceerd waaruit aan de hand van koolstof 14-datering blijkt dat de lijkwade werd gemaakt tussen 1260 en 1390. Believers geloven dan weer dat de onderzoekers verkeerdelijk moderne insecten op het kleed hadden getest. (TE)

Met behulp van de lijkwade van Turijn, het veelbesproken linnen kleed waarin Jezus zou begraven zijn, hebben Italiaanse inspecteurs een foto gecreëerd op basis van het beeld van de man op het materiaal. Vervolgens keerden ze het verouderingsproces om om tot een foto van een jonge Jezus te komen. Ze reduceerden de grootte van de kaak, verhoogden de kin en zetten de neus recht. De omgekeerde techniek wordt door de Italiaanse politie ook gebruikt om een beeld te krijgen van het huidige gezicht van criminelen, zoals bejaarde maffiabazen die al decennia lang op de vlucht zijn. Zo werd een foto van maffiabaas Bernardo Provenzano geproduceerd aan de hand van een foto die in 1959 werd genomen. Provenzano werd uiteindelijk in 2006 gearresteerd. Het idee om de jonge Jezus terug tot leven te wekken, komt er naar aanleiding van een zeldzame publieke tentoonstelling van de lijkwade in de kathedraal van Turijn tot 24 juni. Ook paus Franciscus zal op 21 juni een bezoek brengen aan het relikwie. Volgens sommige christenen is de lijkwade het kleed waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was. Op de lijkwade is een schildering te zien van de voor- en achterkant van een naakte bebaarde man met lang haar en wonden die overeenkomen met een kruisiging. Wetenschappers beschouwen de lijkwade als een vervalsing. In het prestigieuze vakblad Nature werd in 1998 een onderzoek gepubliceerd waaruit aan de hand van koolstof 14-datering blijkt dat de lijkwade werd gemaakt tussen 1260 en 1390. Believers geloven dan weer dat de onderzoekers verkeerdelijk moderne insecten op het kleed hadden getest. (TE)