Gennadi Padalka, die nog met Frank De Winne in het Internationaal Ruimtestation ISS heeft gewerkt, en Mikhail Kornijenko hebben ruim vijfenhalf uur buiten de ISS-capsule doorgebracht, een uurtje minder dan voorzien. Hun uitstapje was rechtstreeks te zien op NASA-televisie.

"Is dat Australië?" vroeg een van de kosmonauten terwijl het ruimtetuig zich boven Brisbane bevond. "Kijk naar die stad onder ons!"

Ruiten lappen

Het duo moest onder meer eeen nieuwe antenne aan het Russische segment van de spacemeccano aanbrengen, rails installeren om volgende wandelingen gemakkelijker te maken, ramen lappen van de besturingsmodule Zvezda en een gedetailleerde fotografische inspectie van de buitenwand verrichten, om uit te maken of er geen schade is van bijvoorbeeld ruimteschroot.

Padalka had eerder al negen ruimtewandelingen gemaakt, voor een totale duur van 33 uur 6 minuten. Voor Kornijenko was het nog maar de tweede keer dat hij in het absolute luchtledige moest werken. Het is de 188ste ruimtewandeling in het kader van de bouw en het onderhoud van het ISS.

(Belga/RR)

Gennadi Padalka, die nog met Frank De Winne in het Internationaal Ruimtestation ISS heeft gewerkt, en Mikhail Kornijenko hebben ruim vijfenhalf uur buiten de ISS-capsule doorgebracht, een uurtje minder dan voorzien. Hun uitstapje was rechtstreeks te zien op NASA-televisie. "Is dat Australië?" vroeg een van de kosmonauten terwijl het ruimtetuig zich boven Brisbane bevond. "Kijk naar die stad onder ons!"Het duo moest onder meer eeen nieuwe antenne aan het Russische segment van de spacemeccano aanbrengen, rails installeren om volgende wandelingen gemakkelijker te maken, ramen lappen van de besturingsmodule Zvezda en een gedetailleerde fotografische inspectie van de buitenwand verrichten, om uit te maken of er geen schade is van bijvoorbeeld ruimteschroot. Padalka had eerder al negen ruimtewandelingen gemaakt, voor een totale duur van 33 uur 6 minuten. Voor Kornijenko was het nog maar de tweede keer dat hij in het absolute luchtledige moest werken. Het is de 188ste ruimtewandeling in het kader van de bouw en het onderhoud van het ISS. (Belga/RR)