Is transparant hout het nieuwe plastic?

De houtblokken die momenteel geproduceerd worden zijn heel klein © universiteit van Maryland

Het transparante hout heeft dezelfde isolerende en milieuvriendelijke kwaliteiten als gewoon hout en laat veel meer licht door dan glas en plastic.

Zweedse en Amerikaanse onderzoekers hebben transparant hout ontwikkeld dat als twee druppels water op doorzichtig plastic lijkt, zo meldt The New York Times. De onderzoekers hopen het in de toekomst als alternatief te introduceren voor plastic of glas in de bouw- en meubelsector.

Onder andere een groep wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Maryland werkten mee aan de ontwikkeling van het nieuwe materiaal. Om tot transparant hout te komen kookten ze hout gedurende twee uur in een bad van chemicaliën waardoor het van alle lignine (houtstof), dat hout kleur geeft, gestript wordt tot de basis celstructuur van het hout overblijft. Vervolgens goten ze heldere epoxy over het hout wat het materiaal vier tot zes keer sterker maakt. Opvallend is dat de natuurlijke kanaaltjes, overblijfselen van toen het materiaal nog een levende boom was, nu het licht begeleiden doorheen het materiaal. Iets wat glas en plastic niet hebben.

Nadelen

Ook aan de andere kant van de wereld, in Zweden, wordt transparant hout op dezelfde manier ontwikkeld. Met behulp van chemicaliën wordt de lignine vervangen door een polymeer met fijne houtstrepen die voor 85 percent transparant is.

Het zal evenwel nog een lange tijd duren voor het nieuwe materiaal in uw woonkamer terecht komt. De houtblokken die momenteel geproduceerd worden zijn heel erg klein. De grootste Amerikaanse blokjes zijn zo’n centimeter dik en enkele centimeters breed, terwijl de Zweedse stukken de dikte van een blad papier hebben. Ook rijzen er vragen over de kostprijs en de efficiëntie van de gloednieuwe techniek. Uw doorzichtige boomhut zal dus nog even op zich laten wachten.

De studie verscheen in het vakblad Advanced Materials. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content