In beeld: de spectaculairste ruimtefoto’s van 2015
Een ongewone roze wolk verschijnt aan de hemel in Tucson, Arizona, veroorzaakt door een NASA-raket die de buitenste atmosfeer van de Aarde bestudeert.
Een Falcon 9-raket van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX vertrekt vanop Cape Canaveral in Florida met een vracht voor het ISS.
Dit zijn de resten van een geëxplodeerde ster in de Grote Magelhaense Wolk, het op twee na dichtst bij de Melkweg gelegen sterrenstelsel.
Astronaut Kjell Lindgren neemt deze foto in het Internationaal Ruimtestation ISS ter gelegenheid van de Amerikaanse Veteranendag.
Een sterrenhoop van zo’n 3.000 sterren, genaamd Westerlund 2 in het zuidelijke sterrenbeeld Kiel op zo’n 20.000 lichtjaren van de Aarde, wordt vereeuwigd in dit beeld.
De Aarde trok in augustus zoals elk jaar weer langs de meteorenregen Perseïden.
Een beeld van de ‘donkere kant’ van de maan, het gedeelte dat we niet kunnen zien op Aarde, genomen door de camera van de Deep Space Climate Observatory-satelliet.
Pluto en zijn maan Charon vanop een afstand van 6 miljoen kilometer. Een foto genomen door de ruimtesonde New Horizons die op weg is naar de dwergplaneet.
De Long Range Reconnaissance Imager van ruimtesonde New Horizons maakt tijdens zijn historische scheervlucht langs Pluto deze spectaculaire foto. Het is een van de meest gedetailleerde foto’s die we ooit van Pluto zullen zien.
Een Sojoezcapusel aan een parachute met aan boord een terugkerende ISS-crew landt in Kazachstan.
Astronaut Scott Kelly is getuige van deze geweldige aurora borealis vanuit het ISS.
Een spectaculair zicht op de Nijl vanuit het ISS.
Een beeld van een zonnestorm, genomen door de Solar Dynamics Observatory van de NASA. De schadelijke straling van een zonnewind raakt niet door de atmosfeer van de Aarde en heeft dus geen gevolgen voor de mens, maar ze kan wel een impact hebben op gps- en communicatiesignalen.
In 2015 ontdekken wetenschappers vloeibaar water op de planeet Mars. Het gaat om pekelstroompjes van water dat volledig verzadigd is door zouten. Water is een voorwaarde voor leven.
De Hubble-telescoop bezocht in 2015 opnieuw de Sluiernevel. Deze nevel is het overblijfsel van een supernova die zo’n 8.000 jaar geleden plaatsvond.
De maan kleurt op 28 september koperrood door een volledige maansverduistering. Het gaat bovendien om een supermaan.
Deze Falcon 9-raket heeft minder geluk en ontploft twee minuten na de lancering van Cape Canaveral.
Een orkaan van categorie 5, Patricia, een van de zwaarste orkanen ooit, is te zien vanuit het ISS.
Ook tyfoon Maysak werd gefotografeerd vanuit de ruimte. De supertyfoon raasde met uitzonderlijke windsnelheden tot 340 kilometer per uur over eilanden in de Stille Oceaan.
Bliksemschichten verlichten de nachtelijke hemel in Californië.
Naar aanleiding van zijn 25e verjaardag maakt de Hubble-telescoop een nieuwe foto van de legendarische ‘Pilaren der Creatie’ of Adelaarsnevel.
Op 20 maart vond een totale zonsverduistering plaats.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier