De aswolk van de vulkaanuitbarsting in IJsland zal waarschijnlijk donderdagavond of vrijdagochtend vroeg boven ons land drijven. Als de wolk hoog genoeg blijft, merken we er mogelijk niets van.

Zo klinkt het bij de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Als er wel hogere concentraties fijn stof en zwaveldioxide worden gemeten, kan dat vergeleken worden met een smogdag in de winter.

Maar een smogalarm met verkeersbeperkingen komt er zeker niet. Daarvoor moeten de concentraties fijn stof twee dagen hoog zijn.

Als er effectief hoge concentraties gemeten worden, kan er wel een informatief alarm worden afgevaardigd. Mensen met gezondheidsproblemen krijgen dan de raad om binnen te blijven of 's nachts de ramen te sluiten. Maar volgens Ircel is dat voorbarig en moeten we de gevolgen niet overdrijven.

Ircel doet de voorspellingen op basis van meetgegevens van de gewestelijke instanties. Voor Vlaanderen is dat de Vlaamse Milieumaatschappij.

De aswolk van de vulkaanuitbarsting in IJsland zal waarschijnlijk donderdagavond of vrijdagochtend vroeg boven ons land drijven. Als de wolk hoog genoeg blijft, merken we er mogelijk niets van. Zo klinkt het bij de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Als er wel hogere concentraties fijn stof en zwaveldioxide worden gemeten, kan dat vergeleken worden met een smogdag in de winter. Maar een smogalarm met verkeersbeperkingen komt er zeker niet. Daarvoor moeten de concentraties fijn stof twee dagen hoog zijn. Als er effectief hoge concentraties gemeten worden, kan er wel een informatief alarm worden afgevaardigd. Mensen met gezondheidsproblemen krijgen dan de raad om binnen te blijven of 's nachts de ramen te sluiten. Maar volgens Ircel is dat voorbarig en moeten we de gevolgen niet overdrijven. Ircel doet de voorspellingen op basis van meetgegevens van de gewestelijke instanties. Voor Vlaanderen is dat de Vlaamse Milieumaatschappij.