Het Amerikaanse leger werkt aan een nieuw hypersonisch vliegtuig dat 20 keer sneller dan de snelheid van het geluid vliegt. Maar tijdens een testvlucht donderdag in Californië raakten de onderzoekers het onbemande toestel kwijt.

De Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 (HTV-2) wordt via een raket naar de ruimte gestuurd en vliegt vervolgens via een glijvlucht terug naar de aarde aan een snelheid van meer dan 20.000 km/u.

In 12 minuten van NY naar LA

Een snelheid waarmee je in amper 12 minuten van New York naar Los Angeles vliegt of in minder dan een uur van Londen naar Sydney. Aan een dergelijke snelheid in de atmosfeer moet het vliegtuig ook bestand zijn tegen temperaturen van bijna 2000 °C, heter dan het smeltpunt van staal.

Bij de testvlucht moest het vliegtuig normaalgezien in de Stille Oceaan landen. Een eerdere testvlucht in april 2010 mislukte ook al. Toen verloren de technici 9 minuten na het opstijgen het contact.

Superwapens

Het project, dat ontwikkeld werd door het Amerikaanse ministerie van Defensie en het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), kan ook het pad effenen voor een nieuwe generatie superwapens die sneller kunnen toeslaan dan de huidige bommen.

De Falcon ontstond namelijk in eerste instantie als onderdeel van een militair onderzoeksproject om een vliegtuig te bouwen dat eender welk deel in de wereld in minder dan een uur kan bereiken (en eventueel kan bombarderen). (TE)

Het Amerikaanse leger werkt aan een nieuw hypersonisch vliegtuig dat 20 keer sneller dan de snelheid van het geluid vliegt. Maar tijdens een testvlucht donderdag in Californië raakten de onderzoekers het onbemande toestel kwijt. De Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 (HTV-2) wordt via een raket naar de ruimte gestuurd en vliegt vervolgens via een glijvlucht terug naar de aarde aan een snelheid van meer dan 20.000 km/u. In 12 minuten van NY naar LA Een snelheid waarmee je in amper 12 minuten van New York naar Los Angeles vliegt of in minder dan een uur van Londen naar Sydney. Aan een dergelijke snelheid in de atmosfeer moet het vliegtuig ook bestand zijn tegen temperaturen van bijna 2000 °C, heter dan het smeltpunt van staal. Bij de testvlucht moest het vliegtuig normaalgezien in de Stille Oceaan landen. Een eerdere testvlucht in april 2010 mislukte ook al. Toen verloren de technici 9 minuten na het opstijgen het contact.Superwapens Het project, dat ontwikkeld werd door het Amerikaanse ministerie van Defensie en het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), kan ook het pad effenen voor een nieuwe generatie superwapens die sneller kunnen toeslaan dan de huidige bommen. De Falcon ontstond namelijk in eerste instantie als onderdeel van een militair onderzoeksproject om een vliegtuig te bouwen dat eender welk deel in de wereld in minder dan een uur kan bereiken (en eventueel kan bombarderen). (TE)