Een studie in Journal of Research in Crime and Deliquency geeft aan dat huishoudelijk geweld toeneemt tijdens wedstrijden voor de wereldbeker voetbal, vooral wanneer het eigen team verliest. Voor het Engelse team was er een stijging met 38 procent wanneer de ploeg verloor, maar nog altijd met 26 procent wanneer er gewonnen of gelijkgespeeld werd. Zelfs een dag na een match was er nog altijd 11 procent meer geweld.

Intrigerend, maar verontrustend, is dat het geweld bij elk kampioenschap lijkt toe te nemen - de voetbalgemoederen raken steeds meer verhit (de studie bekeek cijfers uit 2002, 2006 en 2010). Onder meer het feit dat zo'n kampioenschap een maand kan duren en aanleiding geeft tot geruzie over wie naar wat op tv kijkt, zou een bezwarende factor zijn, zeker in combinatie met alcohol en aangezwengelde testosterongehaltes bij de fans.

Schrik voor huisdieren

Soms vraag je je af waarom vrouwen niet sneller de stap zetten om een gewelddadige man te verlaten. De redenen daarvoor kunnen ogenschijnlijk banaal zijn, bleek uit een recent verslag in Journal of Interpersonal Violence. Een derde van een reeks ondervraagde (Amerikaanse) vrouwen gaf toe dat ze een vertrek hadden uitgesteld uit schrik om wat er met de huisdieren zou gebeuren. Zeker in gezinnen met veel mannelijke agressie kan een huisdier voor een vrouw een toeverlaat worden, die niet zelden ook in het misbruik wordt betrokken. Sommige analisten pleiten er dan ook voor om huisdieren tijdelijk toe te laten in centra voor mishandelde vrouwen.

Een studie in Journal of Research in Crime and Deliquency geeft aan dat huishoudelijk geweld toeneemt tijdens wedstrijden voor de wereldbeker voetbal, vooral wanneer het eigen team verliest. Voor het Engelse team was er een stijging met 38 procent wanneer de ploeg verloor, maar nog altijd met 26 procent wanneer er gewonnen of gelijkgespeeld werd. Zelfs een dag na een match was er nog altijd 11 procent meer geweld. Intrigerend, maar verontrustend, is dat het geweld bij elk kampioenschap lijkt toe te nemen - de voetbalgemoederen raken steeds meer verhit (de studie bekeek cijfers uit 2002, 2006 en 2010). Onder meer het feit dat zo'n kampioenschap een maand kan duren en aanleiding geeft tot geruzie over wie naar wat op tv kijkt, zou een bezwarende factor zijn, zeker in combinatie met alcohol en aangezwengelde testosterongehaltes bij de fans.Soms vraag je je af waarom vrouwen niet sneller de stap zetten om een gewelddadige man te verlaten. De redenen daarvoor kunnen ogenschijnlijk banaal zijn, bleek uit een recent verslag in Journal of Interpersonal Violence. Een derde van een reeks ondervraagde (Amerikaanse) vrouwen gaf toe dat ze een vertrek hadden uitgesteld uit schrik om wat er met de huisdieren zou gebeuren. Zeker in gezinnen met veel mannelijke agressie kan een huisdier voor een vrouw een toeverlaat worden, die niet zelden ook in het misbruik wordt betrokken. Sommige analisten pleiten er dan ook voor om huisdieren tijdelijk toe te laten in centra voor mishandelde vrouwen.