De Hubble Ruimtetelescoop heeft vermoedelijk de eerste foto's van een botsing tussen asteroïden gemaakt.

In januari dachten de onderzoekers dat zij getuige waren geweest van een recente botsing tussen asteroïden. Maar vijf maanden later leerden ze dat de knal zich al begin 2009 had voorgedaan.

Atoombom

De twee hemelobjecten zijn vermoedelijk aan bijna 18.000 km per uur op elkaar ingeslagen. De schok was even hevig als de ontploffing van een kleine atoombom.

De kleinste van de twee asteroïden is aan gruzelementen gegaan, de grootste heeft aan massa verloren.

De Hubble had het mysterieuze object ontdekt in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. De botsing zelf was niet te zien vanwege de positie van de objecten ten opzichte van de Zon.
Vermoed wordt dat er binnen die gordel met miljoenen steenklompen één keer per jaar een botsing tussen bescheiden uitgevallen planetoïden is.

De Hubble Ruimtetelescoop heeft vermoedelijk de eerste foto's van een botsing tussen asteroïden gemaakt. In januari dachten de onderzoekers dat zij getuige waren geweest van een recente botsing tussen asteroïden. Maar vijf maanden later leerden ze dat de knal zich al begin 2009 had voorgedaan. AtoombomDe twee hemelobjecten zijn vermoedelijk aan bijna 18.000 km per uur op elkaar ingeslagen. De schok was even hevig als de ontploffing van een kleine atoombom. De kleinste van de twee asteroïden is aan gruzelementen gegaan, de grootste heeft aan massa verloren. De Hubble had het mysterieuze object ontdekt in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. De botsing zelf was niet te zien vanwege de positie van de objecten ten opzichte van de Zon. Vermoed wordt dat er binnen die gordel met miljoenen steenklompen één keer per jaar een botsing tussen bescheiden uitgevallen planetoïden is.