Niets zo onaangenaam als 's ochtends per ongeluk zure melk drinken. Als het van onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Californië in Berkeley afhangt, behoort dat ongemak tot de verleden tijd. Ze ontwierpen een slimme dop die gebruikers waarschuwt voor zure melk. Dat schrijft Scientas.nl.

Voedselverspilling tegengaan

In een 3D-geprinte dop verwerkten ze namelijk een 'emmertje' met sensoren. Wanneer je met de melkbus schudt, stroomt er melk naar het kuipje. De sensor reageert alleen wanneer het aantal bacteriën erg snel toeneemt en de melk dus niet meer goed is.

Volgens de onderzoekers is deze uitvinding erg laagdrempelig en goedkoop. 'Iedere consument kan weldra zelf zijn sensoren afdrukken met een 3D-printer.'

Daarnaast benadrukken ze dat deze technologie een stap in de goede richting kan zijn om voedselverspilling te voorkomen. (AVE)

Niets zo onaangenaam als 's ochtends per ongeluk zure melk drinken. Als het van onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Californië in Berkeley afhangt, behoort dat ongemak tot de verleden tijd. Ze ontwierpen een slimme dop die gebruikers waarschuwt voor zure melk. Dat schrijft Scientas.nl.In een 3D-geprinte dop verwerkten ze namelijk een 'emmertje' met sensoren. Wanneer je met de melkbus schudt, stroomt er melk naar het kuipje. De sensor reageert alleen wanneer het aantal bacteriën erg snel toeneemt en de melk dus niet meer goed is. Volgens de onderzoekers is deze uitvinding erg laagdrempelig en goedkoop. 'Iedere consument kan weldra zelf zijn sensoren afdrukken met een 3D-printer.' Daarnaast benadrukken ze dat deze technologie een stap in de goede richting kan zijn om voedselverspilling te voorkomen. (AVE)