Hormonale verschillen kunnen tot oorlog tussen seksen leiden

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Hormonen die belangrijk zijn voor de mens, leiden bij muizenkoppels tot conflicten.

Hoe hard sommigen ook hun best doen om ze te negeren of zelfs te ontkennen: biologische verschillen tussen mannen en vrouwen zullen altijd blijven bestaan. Bij de meeste diersoorten gedragen mannen en vrouwen zich fundamenteel anders. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat één geslacht meer ‘waard’ is dan het andere – met biologische verschillen kun je geen waardeoordeel onderbouwen. Maar die verschillen halsstarrig minimaliseren, geeft geen pas.

Vasopressine is gelinkt aan trouw in een relatie – en dus aan huwelijksproblemen.

Bij sommige diersoorten kunnen geslachtsgebonden hormonale verschillen in de hersenen tot een soort ‘oorlog tussen de seksen’ leiden. Dat stelt een studie in Proceedings of the National Academy of Sciences. Bij rosse woelmuizen, die ook in Vlaanderen voorkomen, is bijvoorbeeld vastgesteld dat genen voor de werking van de hormonen vasopressine en oxytocine tegengestelde effecten uitlokken bij beide geslachten. Genen die gunstig zijn voor de voortplanting van vrouwtjes gaan ten koste van de voortplanting van mannetjes, en omgekeerd. De ernst van het seksuele conflict wordt mee bepaald door de omstandigheden, met name de bevolkingsdichtheid: hoe meer muizen ergens leven, hoe ernstiger de biologische onverzoenbaarheid.

Vasopressine is een hormoon met meerdere functies, ook in het menselijke lichaam. Het is gelinkt aan vrijgevigheid en trouw in een relatie – en dus ook aan huwelijksproblemen. Oxytocine is het zogenoemde ‘liefdeshormoon’: het staat mee in voor de goede band tussen mensen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content