De uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide CO2 door de energiesector heeft in 2010 een nieuw historisch record bereikt, zo heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) maandag bekendgemaakt. Het record van 2008 is met 5 procent overschreden, wat een "ernstige tegenslag" is voor de strijd tegen de opwarming van onze planeet.

Tengevolge van de financiële crisis wereldwijd liep de uitstoot in 2009 terug. Maar vorig jaar zijn de emissies aan CO2 naar een record van 30,6 gigaton gestegen, aldus het IEA. Zowat tachtig procent van de tegen 2020 verwachte uitstoot door bestaande en in aanbouw zijnde energiecentrales is reeds in rekening gebracht.

De hoop om de globale temperatuurstijging tot niet meer dan twee graden te beperken, kreeg een flinke knauw, benadrukt het IEA.

In 2010 kwam 44 procent van de CO2-uitstoot van kolen, 36 procent uit olie en 20 procent van aardgas. (Belga/TE)

De uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide CO2 door de energiesector heeft in 2010 een nieuw historisch record bereikt, zo heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) maandag bekendgemaakt. Het record van 2008 is met 5 procent overschreden, wat een "ernstige tegenslag" is voor de strijd tegen de opwarming van onze planeet. Tengevolge van de financiële crisis wereldwijd liep de uitstoot in 2009 terug. Maar vorig jaar zijn de emissies aan CO2 naar een record van 30,6 gigaton gestegen, aldus het IEA. Zowat tachtig procent van de tegen 2020 verwachte uitstoot door bestaande en in aanbouw zijnde energiecentrales is reeds in rekening gebracht. De hoop om de globale temperatuurstijging tot niet meer dan twee graden te beperken, kreeg een flinke knauw, benadrukt het IEA. In 2010 kwam 44 procent van de CO2-uitstoot van kolen, 36 procent uit olie en 20 procent van aardgas. (Belga/TE)