Honden begrijpen wel degelijk mensentaal

© iStock

Veel hondeneigenaars wisten het al langer, maar een nieuwe baanbrekende studie bewijst het: honden begrijpen wat je zegt en hoe je het zegt.

Hongaarse wetenschappers hebben in een baanbrekende studie in het vakblad Science ontdekt dat honden de betekenis van woorden en de intonatie waarmee we ze uitspreken met elkaar kunnen combineren voor een correcte interpretatie van die woorden.

De hond zal dus bijvoorbeeld enkel een belonend gevoel ervaren als zowel de woorden als de toon ervan verwijzen naar een beloning. Maar als er een discrepantie is tussen de taal van het baasje en zijn toon, zal de hond weten dat er iets niet klopt. De opmerking ‘goed gedaan’ zal dan niet overkomen als je het op een gelaten, droevige manier zegt. En op dezelfde manier verklaart de studie ineens ook waarom je hond niet zal stoppen met in je gezicht te likken, wanneer je hem al giechelend beveelt om daarmee te stoppen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

We wisten al langer dat honden beter reageren op de menselijke stem dan wolven, dat ze honderden objecten kunnen linken aan woorden en bepaalde grammatica-elementen kunnen aanleren en dat ze door mensentaal kunnen worden aangestuurd. Nieuw in deze studie is dat honden blijkbaar nog meer op mensen lijken dan aanvankelijk gedacht. Zo verwerken ze taal in dezelfde hersengebieden als de mens.

Aan da hand van MRI-scans van 13 honden, vooral golden retrievers en border collies, ontdekten Hongaarse wetenschappers dat de dieren woorden verwerken in de linkerhersenhelft, net zoals de mens, en intonatie in de gehoorgebieden van de rechterhersenhelft, ook zoals bij de mens.

Hoewel het gebruik van woorden een menselijke uitvinding is, zijn de hersenverbindingen die nodig zijn om ze te verwerken niet uitsluitend een menselijk fenomeen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content