Kinderen die worden opgevoed door ouders van hetzelfde geslacht, krijgen een opleiding, sociale en emotionele ontwikkeling die even goed is als die van kinderen opgevoed door heteroseksuele koppels. Dat besloot sociologe Deborah Dempsey in een onderzoek van het Australische Instituut voor Gezinsstudies.

In Australië hebben 11% van de homokoppels en 33% van de lesbische koppels kinderen. Die cijfers zullen waarschijnlijk nog stijgen, nu er steeds minder barrières zijn voor homoseksuele koppels om kinderen te krijgen. In België kunnen partners van hetzelfde geslacht sinds 18 mei 2006 een kind adopteren.

Niet benadeeld

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat kinderen die worden opgevoed door ouders van hetzelfde geslacht daardoor niet worden benadeeld. Integendeel: kinderen met lesbische ouders en dus twee moeders, halen daar zelfs voordeel uit. Uit het onderzoek blijkt dat lesbische moeders vaker betere relaties hebben met hun kinderen en meer betrokken zijn bij hun leven.

De reden daarvoor is dat de kinderen op die manier een dubbele dosis vrouwelijk ouderschap krijgen. Ook heteroseksuele moeders zijn zorgzaam en lijken vaker betere ouderlijke vaardigheden te bezitten dan heteroseksuele vaders.

Ook zouden homoseksuele ouders een goed en rechtvaardig voorbeeld geven aan hun kinderen. Partners van hetzelfde geslacht zijn sneller geneigd de huishoudelijke taken te verdelen en het gezinsleven boven het werk te plaatsen.

Sociaal stigma

Hoewel het onderzoek vooral positieve resultaten heeft, zijn er ook een aantal minpunten. Kinderen met ouders van hetzelfde geslacht zouden zich regelmatig zorgen maken over mogelijke pesterijen als gevolg van de seksualiteit van hun ouders. Toch blijkt dat - hoewel er een duidelijke angst voor is - zulke pesterijen in werkelijkheid meestal uitblijven.

Experten proberen niet langer te bewijzen dat het ouderschap van homokoppels identiek is aan dat van heteroseksuele koppels. De mogelijke voordelen van homoseksueel ouderschap gaan nog steeds gepaard met het sociale stigma en een groter aantal scheidingen.

In de afgelopen tien jaar hebben vijftien landen het homohuwelijk erkend. In juli 2013 erkenden Engeland en Wales nog het homohuwelijk en recenter, in februari 2014, volgde Schotland als zeventiende land. Een verslag van de Amerikaanse Academie voor Pediatrie wijst erop dat er nog geen bewijs is dat kinderen uit die landen moeilijkheden hebben ervaren als gevolg van die sociale veranderingen.

Kinderen die worden opgevoed door ouders van hetzelfde geslacht, krijgen een opleiding, sociale en emotionele ontwikkeling die even goed is als die van kinderen opgevoed door heteroseksuele koppels. Dat besloot sociologe Deborah Dempsey in een onderzoek van het Australische Instituut voor Gezinsstudies.In Australië hebben 11% van de homokoppels en 33% van de lesbische koppels kinderen. Die cijfers zullen waarschijnlijk nog stijgen, nu er steeds minder barrières zijn voor homoseksuele koppels om kinderen te krijgen. In België kunnen partners van hetzelfde geslacht sinds 18 mei 2006 een kind adopteren.De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat kinderen die worden opgevoed door ouders van hetzelfde geslacht daardoor niet worden benadeeld. Integendeel: kinderen met lesbische ouders en dus twee moeders, halen daar zelfs voordeel uit. Uit het onderzoek blijkt dat lesbische moeders vaker betere relaties hebben met hun kinderen en meer betrokken zijn bij hun leven.De reden daarvoor is dat de kinderen op die manier een dubbele dosis vrouwelijk ouderschap krijgen. Ook heteroseksuele moeders zijn zorgzaam en lijken vaker betere ouderlijke vaardigheden te bezitten dan heteroseksuele vaders. Ook zouden homoseksuele ouders een goed en rechtvaardig voorbeeld geven aan hun kinderen. Partners van hetzelfde geslacht zijn sneller geneigd de huishoudelijke taken te verdelen en het gezinsleven boven het werk te plaatsen.Hoewel het onderzoek vooral positieve resultaten heeft, zijn er ook een aantal minpunten. Kinderen met ouders van hetzelfde geslacht zouden zich regelmatig zorgen maken over mogelijke pesterijen als gevolg van de seksualiteit van hun ouders. Toch blijkt dat - hoewel er een duidelijke angst voor is - zulke pesterijen in werkelijkheid meestal uitblijven.Experten proberen niet langer te bewijzen dat het ouderschap van homokoppels identiek is aan dat van heteroseksuele koppels. De mogelijke voordelen van homoseksueel ouderschap gaan nog steeds gepaard met het sociale stigma en een groter aantal scheidingen.In de afgelopen tien jaar hebben vijftien landen het homohuwelijk erkend. In juli 2013 erkenden Engeland en Wales nog het homohuwelijk en recenter, in februari 2014, volgde Schotland als zeventiende land. Een verslag van de Amerikaanse Academie voor Pediatrie wijst erop dat er nog geen bewijs is dat kinderen uit die landen moeilijkheden hebben ervaren als gevolg van die sociale veranderingen.