Op 7 februari organiseert de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Knack Homo Roboticus, een inspirerende avond rond mens, robot en AI in de Munt in Brussel. Alle info en tickets vind je hier.
Vrije Tribune - 'Er is een stijgende nood aan AI-systemen die een uitleg kunnen verschaffen aan de gebruiker, en duidelijk maken welke criteria in rekening genomen werden om tot de beslissing te komen', schrijven Ann Nowé, Kathleen Gabriëls en Bram Vanderborght naar aanleiding van Homo Roboticus.
Liefst 7 op de 10 Belgen zijn voorstander van technologie zoals robots en artificiële intelligentie. Dat blijkt uit een bevraging van de Vrije Universiteit Brussel gelanceerd bij 1.000 Belgen rond intelligente technologieën in hun dagelijkse leven. De aanleiding van de studie is de lancering van het boek Homo Roboticus in De Munt.
Vrije Tribune - In het kader van Homo Roboticus staat Marc Noppen stil bij het inzetten van robots en artificiële intelligentie in de geneeskunde. 'In een ideale medische wereld vervangt de robot de mens niet, maar zijn ze complementair.'
Jonathan Holslag (VUB) - 'Technologische superioriteit is allerminst een garantie op het succes van samenlevingen. Een samenleving mag nog zoveel technologische vooruitgang boeken, als mensen zelf niet het gevoel hebben vooruit te gaan, dan is dat niet bestendig, al was het maar omdat de massa zich tegen technologie kan keren', schrijft Jonathan Holslag (VUB).
In het boek 'Homo Roboticus' komen 30 vragen en antwoorden aan bod over mens, robot en artificiële intelligentie. We bieden u hierbij een fragment aan over de vraag of robots die het dagelijkse leven comfortabeler moeten maken, onze privacy niet te grabbel zullen gooien.
Ewald Pironet - Pakt een robot straks uw job af? Of wordt hij uw beste vriend, en wie weet zelfs uw geliefkoosde sekspartner? De Vrije Universiteit Brussel en Knack gingen na hoe de Belgen over zulke vragen denken. 'Angst voor robots is niet nodig, maar er komt ook geen heilstaat op ons af.'
Vrije Tribune - Werner Schirmer, socioloog aan de VUB, stelt dat we robots als vrienden zullen hebben indien de technologie dit ooit mogelijk maakt. De technologie is nog lang niet zo ver dat echte vriendschap tussen mens en machine mogelijk is, maar er bestaan wel emotionele en sociale behoeften, die in de moderne maatschappij steeds moeilijker te vervullen zijn, waarvoor robots een oplossing kunnen bieden.
Michel Maus - 'Daar waar een belasting tot op heden vooral tot doel had om financieel te herverdelen, is het nu misschien aangewezen om via een belasting te komen tot een technologische herverdeling', schrijft Michel Maus naar aanleiding van Homo Roboticus.
Jeroen Zuallaert - Al meer dan veertig jaar werkt pionier Luc Steels aan onderzoek over artificiële intelligentie. Een gesprek over zelfrijdende auto's, de meerwaarde van verplegers, en waarom elke AI-opleiding een vak over cultuur zou moeten aanbieden. 'Het is onmogelijk om de menselijke geest te evenaren.'
Ann Dooms is wiskundige. Ze cijfert en werkt aan de VUB, maar je vindt haar ook af en toe terug in kunstmusea. Want ze kan computers zo programmeren dat ze prachtige kunst maken. Maar wat zijn we daarmee? Is het dan nog kunst? Kunnen we een computer een kunstenaar noemen? Of wordt een computer in de toekomst het hulpje van de kunstenaar? Kunnen we zo valse kunst misschien opsporen? En bovenal, zou jij het schilderij van een computer kunnen herkennen?
Waze lijkt wel dé uitvinding voor de immer gedesoriënteerde mens die nooit in de file wil staan. Toch? Professor Tias Guns ziet dat iets anders. Want Waze is niet gewoon een simpel appje op je gsm. Er zit meer achter, namelijk een ongelooflijk artificieel intelligentie systeem. Maar dat is niet altijd zo ethisch.
Commerciële bedrijven zijn al lang bezig met het produceren van robots voor intieme of romantische relaties. Als sociale wetenschappers zoals Charlotte Jewell zich niet met dit proces bemoeien zullen het vooral sekspoppen zijn en blijven. Terwijl er méér kan. Wat denken we van een robot-partner voor een persoon met een handicap of iemand in eenzaamheid?
Is het erg dat Facebook zoveel over jou weet? Voor de Universiteit van Vlaanderen neemt Ruben Verborgh van de UGent je mee naar de wereld van de big data.
Vrije Tribune - Voor de universiteit van Vlaanderen buigt Liesbet Geris (KU Leuven) zich over de vraag wanneer de eerste organen uit een printer kunnen zien rollen.
Voor mensen met een chronische ziekte is een orgaantransplantatie soms de laatste mogelijke behandeling. De vraag naar orgaandonors wordt ieder jaar groter, waardoor er soms lange wachtlijsten zijn. Maar, we kunnen misschien ook op een andere manier tegemoet komen aan dat tekort. Professor Liesbet Geris (KU Leuven) maakte er haar missie van. Wat als we organen zouden kunnen printen? En, niet zomaar een 3D geprint hart of lever, maar een echt levend orgaan. Daarom kruipt ze elke dag in haar labo met een printer, een computerprogramma en inkt van levende cellen.
Jeroen Zuallaert - Datingapps, seksrobots, vibrators op bluetooth: ook seks ontsnapt niet aan de digitalisering. Hoe verandert al die technologie de manier waarop wij naar seksualiteit kijken? Disclaimer: bij het tot stand komen van dit artikel werd onze zoekgeschiedenis meermaals gewist.