Hoe Richard III aan zijn einde kwam

De Engelse koning werd in Leicester opgegraven © AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Verwondingen aan het hoofd, waarschijnlijk aangebracht door een zwaard, betekenden het einde van koning Richard III. Een onderzoeksteam reconstrueerde de laatste momenten voor zijn dood bij de Slag bij Bosworth in 1485.

Met een forensische analyse van het skelet van koning Richard III konden wetenschappers de laatste momenten van de Engelse heerser reconstrueren. Richard III was de laatste Engelse koning die omkwam op het slagveld. Dat was in 1485 bij de Slag bij Bosworth, de laatste beslissende slag van de Rozenoorlogen. Hendrik Tudor werd daarop gekroond tot koning van Engeland.

Portret van koning Richard III
Portret van koning Richard III© Reuters

Het onderzoeksteam van de Universiteit van Leicester ontdekte negen wonden aan de schedel van de overleden koning en twee verwondingen aan zijn lichaam. Het onderzoeksrapport werd gepubliceerd in The Lancet.

Zwaard of hellebaard

Het grote aantal verwondingen aan de schedel suggereert dat de koning zijn helm in de strijd verloren was of zelf had afgenomen. De wetenschappers vermoeden dat het trauma aan het hoofd tot zijn dood geleid heeft.

‘De verwondingen die hoogstwaarschijnlijk tot de dood van koning Richard III geleid hebben, zijn de twee aan de onderkant van de schedel’, zegt coauteur Guy Rutty op Time.com. ‘Het gaat om een groot scherp trauma dat met veel kracht werd aangebracht, waarschijnlijk door een zwaard of een hellebaard. De tweede penetratiewonde is afkomstig van de top van een scherp wapen.’

Verhaal Slag bij Bosworth bevestigd

De verwondingen lijken op die veroorzaakt door middeleeuwse wapens, wat volgens de onderzoekers de recentste versies van het verloop van de Slag bij Bosworth bevestigt. Het verhaal luidt dat koning Richard van zijn paard was gestapt nadat hij in een moeras vast was komen te zitten. Daarop werd hij door de oprukkende vijand gedood.

In 2012 vonden onderzoekers van de Universiteit van Leicester de restanten van de koning onder een parking. Het geraamte werd in een nauwe ruimte gevonden, zonder enige persoonlijke bezittingen of sieraden. Dat kan erop wijzen – zo schrijft The New York Times – dat zijn soldaten hem snel hebben begraven, uit angst voor de vijand die hun leider net van het leven beroofd had.

Partner Content