Hoe lama’s kunnen helpen bij het bestrijden van griep

© iStock

Een synthetisch gen op basis van vier lama-antilichamen zou een universeel griepvaccin zijn.

Je zou kunnen zeggen dat er evenveel afweersystemen als mensen zijn: elke mens is uniek in zijn capaciteit om ziektemakers uit te schakelen. Dat is nuttig om te vermijden dat één ziektemaker onze soort uitroeit.

Genetica An Goris (KU Leuven) en haar collega’s analyseren in Cell Reports de vraag hoeveel van die diversiteit uit onze genensamenstelling voortspruit. Het antwoord is er nog niet, hoewel ze 500 proefpersonen onderzochten op de aanwezigheid van meer dan 10 miljoen genetische varianten en 50 immunologische kenmerken. Hun resultaten dekken 10 procent van de variatie tussen mensen.

De wetenschappers vonden wel 8 combinaties tussen genen en afweerkenmerken die nog niet bekend waren, waaronder een genvariant die in amper 2 procent van de onderzochte populatie voorkwam maar sterk gekoppeld was aan een bepaald type afweer. Sommige mensen hebben meer weerstand tegen immunologische aandoeningen dan andere.

Joost Kolkman van Janssen Pharmaceutica en zijn collega’s beschrijven in Science hoe vier kleine antilichamen uit de afweer van lama’s als vaccin zouden kunnen fungeren tegen alle vormen van griep. Ze maakten er een cocktail van die ze als een synthetisch gen in een onschadelijk virus inbrachten. Bij muizen werkt die alvast goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content