Hoe kijkt u het best naar de Perseïdenregen?

© Reuters

Vannacht bereikt de meteorenzwerm Perseïden haar hoogtepunt. Zo zullen er op heldere plekken 80 tot 100 vallende sterren per uur te zien zijn.

Elke zomer (rond 12 augustus) trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltje, de meesten een millimeter tot enkele millimeters groot, de grootste tot zelf een centimeter, achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De stofdeeltjes komen dan aan 60 km per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Die desintegreert volkomen.

In de nacht van zaterdag op zondag waren dat 20 tot 25 van die stofdeeltjes en dus vallende sterren, per uur. Op het hoogtepunt van de sterrenregen, in de nacht van woensdag 12 augustus, kunnen er op heldere plekken 80 tot 100 per uur te zien zijn. In de nacht van 13 op 14 zijn dat er 40 tot 50 per uur, de nacht daarna 20 tot 25.

Veel geduld

Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om vanaf 3.30 uur met het blote oog ergens in het noordelijk halfrond minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de (hopelijk wolkenvrije) nachthemel. De meeste Perseïden zijn vanop donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden te zien. Zoek een open ruimte op, want de lichtflitsen schieten weg in alle richtingen.

De lichtsporen kunnen overal aan de hemel opflakkeren, maar lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus dat in het noordoosten opklimt. Dankzij het weinige licht van de maan, die op haar donkerst is, zijn de omstandigheden voor het spotten van vallende sterren dit jaar optimaal.

Nog honderden jaren

De belangrijkste deugd voor het kijken naar de meteorenzwerm is geduld. Het kan namelijk eventjes duren voor u een eerste lichtflits ziet. Een vallende ster is bovendien maar 1 tot 2 seconden zichtbaar. Kleed u dus warm aan, want misschien wordt het wel een lange nacht.

Heeft u vanavond geen geluk, dan is er nog steeds volgend jaar. De Perseïden-meteorenzwerm zal ons nog honderden jaren komen bezoeken. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content