Hoe kankerkillers zich tegen ons kunnen keren

Een specifieke agressieve vorm van leukemie wordt uitgelokt door transformaties in T-cellen: de killers uit ons afweersysteem die onder meer kankercellen aanpakken. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Een agressieve vorm van leukemie wordt uitgelokt door de transformaties in cellen uit ons afweersysteem die normaliter kankercellen bestrijden.

Een specifieke agressieve vorm van leukemie wordt uitgelokt door transformaties in T-cellen: de killers uit ons afweersysteem die onder meer kankercellen aanpakken. Door de transformaties kunnen de T-cellen zelf in kankercellen muteren.

Twee factoren die de activiteit van T-cellen regelen, kunnen samenspannen om genen te activeren die de ontwikkeling van kankercellen bevorderen.

Kankerbioloog Jan Cools van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en zijn collega’s beschrijven in Cancer Cell hoe de transformatie gebeurt. Twee factoren die de activiteit van T-cellen regelen, kunnen samenspannen om genen te activeren die de ontwikkeling van kankercellen bevorderen. De belangrijkste daarvan is doorgaans niet actief in het bloed, maar wel bij minstens een derde van de patiënten met die vorm van leukemie. Gelukkig is er medicatie om de acties van de regulerende factor lam te leggen.

Gentherapeut Zeger Debyser van de KU Leuven rapporteert met zijn collega’s in PNAS hoe de meest agressieve vorm van leukemie bij kinderen ontstaat. Centraal in het mechanisme staat een eiwit dat normaal helpt om andere eiwitten aan het DNA van een cel te binden. Als er met die binding iets misgaat, bijvoorbeeld door fouten in het DNA, kunnen cellen kankerverwekkend worden. De mogelijkheid tot verbinding blokkeren zou in die gevallen soelaas kunnen brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content