Hoe indrukwekkender het mannenlijf, hoe futieler de geslachtsorganen

Als mannen sterk investeren in hun torso, gaat dat meestal ten koste van hun geslachtsorganen.

Vrouwen die dromen van seks met een gorilla (ze bestaan!) zouden zich bekocht voelen indien hun fantasie werkelijkheid zou worden, want in vergelijking met, bijvoorbeeld, de mens is de penis van een gorilla een ‘fluitje van een cent’: zo dun als een potlood en amper enkele centimeter groot (in erectie!).

Een vergelijkende studie in het vakblad Evolution stelt dat dit de regel is: in dieren waarvan de mannetjes moeten vechten om er een harem op na te kunnen houden, zoals gorilla’s, loont het zwaar te investeren in een indrukwekkend lichaam, al was het maar om de gevechten te kunnen winnen. Maar die investering gaat ten koste van inspanningen om impressionante geslachtsorganen te ontwikkelen en onderhouden.

De studie focuste op zeezoogdieren als walrussen, zeeolifanten, zeeleeuwen en zeehonden. Het verband was opvallend: hoe groter het haremgehalte van een soort, hoe indrukwekkender het mannenlijf, maar hoe futieler de penis en de teelballen.

De logica van het verhaal is dat voor vechtende dieren mannen beter in een sterk lijf investeren, terwijl voor dieren waarbij de strijd tussen mannen zich vooral afspeelt in het lichaam van de vrouw (die in een zwakker competitief systeem met meerdere mannen kan paren), vooral de productie van zaadcellen en de kracht waarmee die in een lichaam kunnen worden gespoten van belang zijn.

Investeren in een lichaam en in geslachtsorganen zijn verschillende evolutionaire strategieën. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content