Hobby: nieuwe vogels zoeken voor de wetenschap

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Elk jaar worden er maximaal tien nieuwe vogelsoorten beschreven.

Bioloog Philippe Verbelen is bossenexpert van Greenpeace België, en hij heeft een speciale hobby: hij zoekt nieuwe vogels voor de wetenschap. Dat is niet evident, want elk jaar worden er maximaal tien nieuwe vogelsoorten beschreven (dikwijls op basis van dode exemplaren in museumkasten).

Verbelen werkt met levende vogels die hij fotografeert en waarvan hij de zang registreert. Tijdens zijn vakanties zoekt hij doorgaans eilanden op – we weten sinds de ontdekking van de darwinvinken op de Galapagoseilanden hoe belangrijk eilandpopulaties voor soortvorming kunnen zijn.

In het vakblad Scientific Reports verscheen een bespreking van een nieuwe boszanger die Verbelen in 2009 in het regenwoud van een Indonesisch eiland ontdekte. De Indonesische eilanden vormden ook het werkterrein van de man die parallel met Charles Darwin het concept van evolutie door natuurlijke selectie ontdekte: de geweldige Alfred Russel Wallace. De nieuwe soort werd Rote boszanger genoemd, naar het eiland waarop Verbelen ze vond.

In The Bulletin of the British Ornithologists’ Club beschreef Verbelen met een aantal collega’s wat er bekend is van een zeldzaam stormvogeltje uit de Golf van Guinee in Afrika. Het diertje zou vooral op het eiland Sao Tomé broeden, maar dat moet nader worden onderzocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content