Het mysterie van de dood van Alexander de Grote is ontrafeld

Detail van het Alexandermozaïek uit Pompeï © Wikipedia

Een Nieuw-Zeelandse toxicoloog gelooft dat Alexander de Grote werd vergiftigd met witte nieswortel.

Volgens een Nieuw-Zeelandse wetenschapper werd Alexander de Grote vergiftigd met witte nieswortel. Dat meldt de Britse krant The Independent.

De Macedonische koning Alexander de Grote kwam op 32-jarige leeftijd om het leven in nooit opgehelderde omstandigheden. Zijn overlijden houdt historici en wetenschappers al meer dan 2000 jaar bezig. Het mysterie rond zijn dood heeft ook bijgedragen aan de mythevorming rond de veldheer die een Grieks rijk stichtte dat reikte tot aan de Indus.

Koortsaanval

Alexander de Grote stierf in 323 voor Christus aan het hof van koning Nebukadnezar II van Babylon aan een koortsaanval. Voor zijn dood lag hij eerst twaalf dagen op zijn ziekbed en was hij niet in staat om te lopen of te praten. Veel historici geloven dat Alexander de Grote een aandoening aan zijn longen heeft opgelopen in de moerassen rond Babylon, maar er is ook een school die denkt dat hij werd vergiftigd tijdens een feestbanket.

Volgens de Nieuw-Zeelandse toxicoloog Leo Schep is het onmogelijk dat hij werd vergiftigd met arsenicum, zoals veel geleerden beweren. Hij zou immers veel sneller zijn gestorven. Volgens de nieuwe studie van Schep werd er wellicht veratrum album of witte nieswortel gebruikt, een giftige plant die behoort tot de familie van de lelieachtigen.

Witte nieswortel

Witte nieswortel werd in het Oude Griekenland vaak gebezigd als een braakmiddel. Volgens Schep zou de plant niet alleen een uitleg bieden voor de langzame dood van Alexander de Grote, maar tevens verklaren waarom hij volgens de Griekse geschiedschrijver Diodorus ineens een pijnaanval kreeg na het drinken van een grote kelk wijn ter ere van Hercules.

Een vergiftiging met witte nieswortel gaat gepaard met plotselinge pijnen in de onderbuik. Andere symptomen zijn misselijkheid en braken. In een later stadium komen daar nog hartritmestoornissen, lage bloeddruk en ernstige spierverlamming bij. Volgens Schep stemmen die symptomen overeen met het ziektebeeld van Alexander de Grote.

Documentaire

Schep is al tien jaar bezig met zijn studie naar de dood van Alexander de Grote. Hij werd er in 2003 voor benaderd door een documentaireploeg van de Britse omroep BBC. De toxicoloog geeft zijn theorie wel onder voorbehoud. Omdat de doodsoorzaak niet kan worden bewezen, kunnen onderzoekers nooit 100 procent zeker zijn. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content