Het mysterie van de anesthesie

Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Kan nieuw inzicht in hoe verdoving precies werkt ons iets vertellen over het bewustzijn?

Een algemene verdoving (anesthesie) leidt tot verlies van bewustzijn en ongevoeligheid voor pijn. Dat gebeurt op een manier die vergelijkbaar is voor alle tot dusver onderzochte dieren, van insecten tot de mens.

Helaas is nog altijd niet duidelijk hoe het gebeurt. Anesthesisten draaien voor een operatie wel de knop van ons bewustzijn om, maar wat er precies in de hersenen gebeurt, weten ze niet. Ze weten wel dat ze in de meeste gevallen het bewustzijn na verloop van tijd met succes weer kunnen aanzetten.

Patrik Verstreken van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie rapporteert met een aantal collega’s in het vakblad Neuron dat er alvast bij fruitvliegjes – en dus mogelijk ook bij ons – een rol is weggelegd voor een vetachtige stof met de wetenschappelijke naam PIP3. Die zorgt voor een vlotte overdracht van prikkels tussen hersencellen. Bij vliegjes die slechts weinig PIP3 produceren, wordt de prikkeloverdracht geremd, waardoor de diertjes gemakkelijk bedwelmd raken.

Er zijn sterke aanwijzingen dat het remmen van de werking van PIP3 een belangrijke rol speelt in het goed functioneren van een algemene anesthesie. Misschien zullen we dus binnenkort eindelijk weten wat er gebeurt als een anesthesist ons voor een ingreep uit de bewuste wereld haalt. Mogelijk biedt dat zelfs inzicht in de prangende vraag wat bewustzijn juist is. De hoofdbedoeling van het werk is uiteraard het optimaliseren van een anesthesie. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content