Hersenen vangen verlies van een hand snel op

Een studie van tien rechtshandige mensen met een gebroken rechterarm wijst uit dat de hersenen zich op twee weken tijd aan een nieuwe situatie kunnen aanpassen.

Een studie van tien rechtshandige mensen met een gebroken rechterarm wijst, volgens het vakblad Neurology, uit dat de hersenen zich op twee weken tijd aan een nieuwe situatie kunnen aanpassen.

De gebroken arm werd helemaal onbruikbaar doordat hij in plaaster terechtkwam. Hersenscans van de slachtoffers toonden aan dat er binnen twee weken een herschikking kwam in het hoofd: er kwam meer actieve hersenstof in de zone die instond voor de in principe minder gebruikte linkerhand, terwijl er een vergelijkbare afname was in de zone voor de dominante rechterhand. De hersenen pasten zich dus snel aan de nieuwe situatie aan.

De patiënten waren na twee weken ook beduidend beter in staat hun linkerhand te gebruiken dan vroeger. Ze wisselden noodgedwongen van hand.

De resultaten werden al geïnterpreteerd in functie van een behandeling van de soms verlammende effecten van een beroerte. Want door het tijdelijk blokkeren van de werking van een niet-verlamde arm of hand, zou het herstel van de verlamde kant bevorderd kunnen worden. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content