De grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider (LHC), in het Europees centrum voor onderzoek naar elementaire deeltjes (Cern) nabij Genève is erin geslaagd om een miniversie van de Big Bang te creëren door atoomkernen van lood met elkaar te laten botsen.

De LHC vestigde daarbij een nieuw hitterecord: 10 miljard graden. Dat is een miljoen keer heter dan de temperatuur in het centrum van de zon. Het gaat om "de hoogste temperaturen en de grootste densiteiten die ooit in een experiment zijn bereikt", aldus David Evans van de Universiteit van Birmingham. Een dergelijke temperatuur werd niet meer bereikt sinds het eerste miljardste van een seconde na de Big Bang.

Protest

Met deze mini-oerknal hopen de vorsers inzicht te krijgen in de eerste microseconden van het universum. De deeltjes worden nu verder bestudeerd in de hoop te ontdekken wat atomen samenhoudt en wat hen massa geeft.

Het experiment van Cern ging door ondanks waarschuwingen van de Heavy Ion Alert-groep, die beweert dat een dergelijke actie een rampzalige kettingreactie tot gevolg kan hebben die de Aarde kan vernietigen. Volgens de LHC-wetenschappers zijn deze beweringen nonsens.

De grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider (LHC), in het Europees centrum voor onderzoek naar elementaire deeltjes (Cern) nabij Genève is erin geslaagd om een miniversie van de Big Bang te creëren door atoomkernen van lood met elkaar te laten botsen. De LHC vestigde daarbij een nieuw hitterecord: 10 miljard graden. Dat is een miljoen keer heter dan de temperatuur in het centrum van de zon. Het gaat om "de hoogste temperaturen en de grootste densiteiten die ooit in een experiment zijn bereikt", aldus David Evans van de Universiteit van Birmingham. Een dergelijke temperatuur werd niet meer bereikt sinds het eerste miljardste van een seconde na de Big Bang. Protest Met deze mini-oerknal hopen de vorsers inzicht te krijgen in de eerste microseconden van het universum. De deeltjes worden nu verder bestudeerd in de hoop te ontdekken wat atomen samenhoudt en wat hen massa geeft. Het experiment van Cern ging door ondanks waarschuwingen van de Heavy Ion Alert-groep, die beweert dat een dergelijke actie een rampzalige kettingreactie tot gevolg kan hebben die de Aarde kan vernietigen. Volgens de LHC-wetenschappers zijn deze beweringen nonsens.