Heelal sterft langzame dood

Als de versnelde uitdijing van de kosmos zich voortzet, zullen de sterrenstelsels die we vandaag observeren zodanig uit elkaar groeien dat ze in de verre toekomst onzichtbaar voor elkaar zullen worden. © Reuters

Breaking news is het niet maar het heelal sterft een erg langzame dood. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van internationale wetenschappers naar de energie die wordt geproduceerd door sterrenstelsels.

De wetenschappers ontdekten dat die energie nu bijna twee keer minder is dan twee miljard jaar geleden, en blijft afzwakken.

Nooit eerder werd de energie in de ruimte op zo’n grootschalige en gedetailleerde manier gemeten. De wetenschappers gebruikten zeven van de meest krachtige telescopen, om gedurende acht jaar 200.000 sterrenstelsels in 21 golflengtes te bestuderen. Een dertigtal universiteiten uit Australië, Europa en de VS werkten hiervoor samen.

‘Het heelal dut in op de sofa’

“Vanaf nu is het heelal gedoemd om af te takelen, en langzaam aan oud te worden”, verklaarde professor Simon Driver, lid van het Internationaal centrum voor radio-astronomisch onderzoek (Icrar) in Australië, dat deelnam aan het onderzoeksproject. “Het universum heeft ten gronde in een sofa plaatsgenomen, een deken over zich heen getrokken, en staat op het punt in te dommelen voor een eeuwige sluimer”.

Een eventueel einde van het universum is nog erg ver weg, zei hij ook, het is veel te vroeg om daar een datum op te plakken. Een groot deel van de energie in het heelal is afkomstig van de Big Bang, maar er komt ook nieuwe, thermonucleaire energie vrij uit sterren. De gegevens uit het onderzoek zullen nu worden vrijgegeven zodat andere wetenschappers ermee aan de slag kunnen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content